De 7 meest gemaakte blunders tijdens een sollicitatiegesprek (Plus tips hoe het wel moet)

Ben je na maanden zoeken eindelijk dé perfecte bijbaan tegengekomen en heeft je sollicitatiebrief ervoor gezorgd dat je op gesprek mag komen? Super! De eerste horde is genomen. Dan is het nu tijd om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden en een verpletterende indruk achter te laten. Makkelijker gezegd dan gedaan? Lees dan snel verder! 

Blunders tijdens een sollicitatiegesprek

1. Desinteresse tonen

De eerste blunder is gelijk een kapitale. Als je enige kans wenst te maken op die baan zul je moeten laten zien hoe graag je hem wilt hebben. Zodra je ook maar een beetje ongeïnteresseerd overkomt zullen je kansen snel verkeken zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je op tijd aanwezig bent. Heb je om 14:00 uur een gesprek? Zorg er dan voor dat je om 13:45 uur binnen bent om je goede wil en enthousiasme te tonen. Maar meer dan een kwartier te vroeg is weer iets teveel van het goede. Stel je timing hierop af en maak desnoods vooraf een testrit om te zien hoe lang je nodig hebt om er naartoe te rijden. Zorg er daarnaast voor dat je outfit niet uit de toon valt. Ben je, als onderdeel van een goede voorbereiding, via de website achter de gebruikelijke dresscode gekomen? Dan kun je je outfit hier op aanpassen.

2. Je sollicitatiegesprek slecht voorbereiden

Ook het slecht voorbereiden van je sollicitatiegesprek vormt één van de blunders waarmee je snel door de mand valt. Wanneer je weinig weet over het bedrijf en de specifieke functie, wordt het achterlaten van een positieve eerste indruk een behoorlijke opgave. Haal de kwalificaties uit de vacature aan en vertel waarom jij hieraan voldoet. Door op verschillende manieren te laten merken dat je jezelf goed ingelezen hebt, onderstreep je jouw interesse in die toffe functie.

3. Je negatief uitlaten over je vorige baan

Heb je een negatieve ervaring opgedaan bij een eerdere werkgever? Bespreek dit dan niet tijdens je sollicitatie. Hoe goed en eerlijk je bedoelingen ook kunnen zijn, met het doen van negatieve uitlatingen over voormalige collega’s scoor je waarschijnlijk geen punten. Laat dit dan ook altijd achterwege. Beter nog, leg de nadruk op de positieve aspecten en ervaringen die je uit je vorige baan hebt meegenomen.

4. Teveel informatie prijsgeven

Tijdens het voeren van een kennismakingsgesprek is het logisch dat je graag veel kanten van jezelf laat zien. Maar probeer ook te luisteren naar de specifieke vragen en geef hier vervolgens gerichte antwoorden op. Anders bestaat er een groot risico dat je in het wilde weg begint te praten, met als resultaat dat je vergeten bent wat de vraag eigenlijk was. Als je bij het bedrijf gaat werken, krijg je nog genoeg kansen om jezelf helemaal te laten zien.

5. Negatieve lichaamshouding

Wát je zegt, of hoé je dit doet? Hier bestaan verschillende theorieën over. Maar wat wel als een paal boven water staat is dat het uitstralen van een negatieve lichaamshouding je kansen drastisch doet slinken. Maak daarom altijd voldoende oogcontact met de andere kant van de tafel. Geef bovendien bij binnenkomst een ferme handdruk en blijf in ieder geval het hele gesprek rechtop zitten met je handen boven tafel.

6. Geen of de verkeerde vragen stellen

Het stellen van geen of de verkeerde vragen vormt tot op de dag van vandaag één van de meest voorkomende blunders. En natuurlijk doen kwesties als salaris, vakanties, mogelijke promoties en bonussen ertoe, maar waarschijnlijk zijn andere zaken op dat moment belangrijker. Focus je daarom tijdens het eerste gesprek op de inhoudelijke vragen over de functie. Hoe ziet een standaard werkdag er bijvoorbeeld uit en wat maakt het dat de medewerkers van het bedrijf het naar hun zin hebben?

7. Vergeten te vragen naar de vervolgprocedure

Een sollicitatiegesprek is opgebouwd uit meerdere onderdelen die allemaal evenveel aandacht verdienen. Blijf daarom ook na het beantwoorden van alle sollicitatievragen scherp en alert. Informeer aan het eind van het gesprek altijd naar het vervolg van de sollicatieprocedure. Vraag wie de contactpersoon is en op welke termijn ze verwachten meer informatie te kunnen geven.

En nu binnenhalen die baan

Sta jij, na het zorgvuldig ontwijken van al deze bananenschillen, nog stevig op beide benen? Dan staat niets je meer in de weg om ook over die laatste hordes te vliegen. Voor je het weet is die baan van jou! Off you go!

Heeft een gebrek aan één van de voorgenoemde onderwerpen jou recent een afwijzing op je sollicitatie opgeleverd, ben je nog op zoek naar een uitdagende (sales)functie? Neem dan eens een kijkje tussen deze Nespresso vacatures, solliciteer direct en voor je het weet noemt George Clooney zich jouw collega!  

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Lees ook: Waarom het belangrijk is om te werken tijdens je studie

Plaats een reactie

Sitemap