Creatieve bespaartips voor vakantie

Na een zwaar en uitputtend collegejaar is het dan eindelijk zo ver, vakantie! Helaas is je budget (ook dit jaar) niet ontoereikend. Gelukkig kun je ook genieten van je vakantie zonder te veel geld uit te geven. Hieronder vind je een aantal creatieve bespaartips voor vakantie.

1. Toon je onderhandel vaardigheden

Onderhandelingen vind je overal ter wereld. Vooral in de iets minder welvarende landen is het de normaalste zaak van de wereld om ‘af te dingen’. Probeer tijdens je reisjes in de iets minder welvarende landen eens om je onderhandel vaardigheden in te zetten, dit kan je namelijk kosten besparen. Probeer overigens wel van te voren in te schatten of het wel of niet gepast is. Vooral in westerse landen zullen ze je namelijk raar aankijken als je bijvoorbeeld gaat afdingen bij een hotelkamer!

2. Zoek de smalle steegjes

Een etentje op een toeristisch plein lijkt heel leuk en romantisch. Je zit tussen de mensen en als je gelukt hebt, komt er nog een muzikale straatartiest voorbij. Maar wij raden aan om iets verder te kijken dan de toeristische hotspots! Probeer eens in de steegjes rondom de centrale locaties in de stad naar restaurantjes te gaan kijken. Je kan hiervoor bijvoorbeeld Tripadvisor gebruiken, maar bedenk je ook dat de echte lokale restaurantjes niet op Tripadvisor te vinden zijn!

Bespaartips voor vakantie

3. Regel je bagage

Reis je met het vliegtuig? Dan is het verstandig om voor je vertrek je bagage te checken en te wegen! Deze tip lijkt een dooddoener, maar veel toeristen vergeten dit regelmatig. Op het vliegveld blijkt een koffer (handbagage of ruimbagage) dan zwaarder dan verwacht. Als je dan niet (heel slim) een deel van je bagage in de koffer van je vriend, vriendin of partner kan stoppen, kunnen de kosten oplopen tot minstens 50 euro per koffer. Check daarom voor je vertrek altijd het maximale aantal kilo’s per koffer!

4. Reisverzekering

Als je naar het buitenland gaat is het altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Als je denkt dat het weggegooid geld is, heb je het (helaas) mis. Een basis(zorg)verzekering dekt namelijk echt alleen de spoedeisende hulp. Andere hulp zoals een behandeling voor darmklachten, een beet van een dier of als je je arm gebroken hebt, worden niet vergoed. Een reisverzekering vergoed dit wel. Ook bagage die kwijtraakt, wordt vergoed en je kunt een reis vaak kosteloos annuleren.

De kosten voor een reisverzekering zijn erg verschillend. Als je een doorlopende reisverzekering hebt, zit je al goed. Je hoeft dan niks te doen. Als je een reisverzekering wilt afsluiten voor de tijd dat je op vakantie gaat, zijn de kosten tussen de 20 en 40 euro per persoon. Dit is een schrijntje al we kijken naar de zorgkosten die voor een kleine medische behandeling al kunnen oplopen naar honderden euro’s. Tip: vergelijk verschillende reisverzekeringen! Je hoeft deze niet af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als je zorgverzekering. Bekijk mogelijkheden voor studenten op independer.nl.

bespaartips voor vakantie

5. Tips van locals

Het internet staat vol met leuke tips voor goedkope activiteiten. Deze tips worden vaak gegeven door locals op hun blogs of op Tripadvisor. Erg leuk en handig! Je kunt er ook voor kiezen om af te spreken met een local via websites zoals I like local of with locals. Op deze websites bieden locals zich aan om jou als toerist te begeleiden door hun geliefde home town. In de meeste gevallen doen ze dit helemaal gratis. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om een bepaalde fooi te geven.

Aanvullende bespaartips voor vakantie:

  • Veel toeristen huren een auto op het vliegtuig. Uit onderzoek blijkt dat dit gemiddeld 20% tot 30% duurder is dan een auto huren in de dichtstbijzijnde stad. In deze blog lees je waar je op moet letten als je een auto gaat huren in het buitenland.
  • Als je naar een vakantiebestemming gaat met een andere munteenheid, kun je je geld beter op plaats van bestemming wissel. Als je dit vooraf op het vliegveld of bij de Nederlandse bank regelt, betaal je een hoger bedrag aan transactiekosten.
  • Als je in een land bent met een andere munteenheid is het niet erg slim om telkens te pinnen. Je betaalt namelijk over iedere keer dat je pint transactiekosten. Het is daarom slimmer om in één keer een flink bedrag op te nemen.
  • Als je op zoek gaat naar een goedkoop vliegticket, kun je het beste vliegen op kleiner vliegvelden. Hier vliegen minder vliegtuigen naartoe, waardoor de ticketprijzen (vaak) goedkoper aangeboden worden.

Lees ook: Goedkope vakantie? Kwestie van timing

Plaats een reactie

Sitemap