Coronaproof afstuderen: zo ziet het eruit

Ben jij momenteel bezig aan het laatste jaar van jouw studie en ga je binnenkort afstuderen? Dan zal je rekening moeten houden met de maatregelen rondom het coronavirus. Studenten die dit jaar al zijn afgestudeerd, weten als geen ander dat afstuderen er door het coronavirus heel anders uitziet. Van het hele afstudeerproject tot de uitreiking: het coronavirus gooit flink roet in het eten. In dit artikel vertellen wij jou hoe het coronaproof afstuderen er momenteel uitziet. Zo weet jij als student waar je rekening mee moet houden, mocht je binnenkort gaan afstuderen en het coronavirus nog steeds een grote rol spelen in ons leven.

Online, online, online

Als student heb je het vast al eerder gemerkt: alles gebeurt tegenwoordig online. Of het nu om lessen gaat, stages waarbij je thuis moet werken of belangrijke meetings, door het coronavirus moeten we voortaan ontzettend veel online doen. En dit geldt ook voor jouw afstudeerproces. Grote kans dat wanneer het coronavirus nog een grote rol speelt, jij jouw afstudeerbegeleiding ook online krijgt. Je kunt dus in veel gevallen geen fysieke begeleiding krijgen. Momenteel vindt de begeleiding in veel gevallen plaats door middel van meetings of ander online contact.

Ook wanneer jij jouw afstudeertraject bij een bedrijf volgt, heeft dit door het coronavirus waarschijnlijk grote gevolgen. Momenteel wordt iedereen geadviseerd thuis te werken, dus dit zal in jouw geval ook zo zijn wanneer jij aan het afstuderen bent bij een bedrijf. Super jammer natuurlijk, want zo heb je niet echt het gevoel dat je een afstudeerproject volgt bij een bedrijf. Echter is het niet anders en zal je ook in dit geval aan de hand van meetings of andere online software in contact moeten blijven met jouw bedrijf, om goed aan jouw afstudeeropdracht te kunnen blijven werken. Je wilt tenslotte, ondanks het coronavirus, jouw afstudeeropdracht succesvol afronden.

Gaat alles tijdens jouw afstudeerproces volgens plan, en staat jou alleen nog een eindpresentatie te wachten? Je raadt het al, ook deze zal hoogstwaarschijnlijk online plaatsvinden. Waar je deze presentatie normaliter voor een aantal mensen houdt, zal dit momenteel echter niet het geval zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal jij jouw presentatie in deze tijden voor maar een paar personen doen. Wat ook regelmatig voorkomt in deze onrustig periode, is een videopresentatie. Bij een videopresentatie krijg je de kans om jouw afstudeertraject in een video te beschrijven en dan visueel te maken. Deze videopresentatie kun je dan inleveren en in veel gevallen moet je deze in een later stadium dan verdedigen (en ja, ook dat online…).

Diploma-uitreiking

Je bent eindelijk afgestudeerd: dat moet gevierd worden! Op welke manier dit plaatsvindt, is vanwege het coronavirus echter nog een grote vraag. Dat het er anders uit komt te zien, is in ieder geval een ding dat zeker is. Geen omhelzingen, handdruk van jouw docenten en geen feestje achteraf om het te vieren. Dat is natuurlijk flink balen, want je hebt een lange tijd toegeleefd naar jouw diploma-uitreiking. Hoe jij jouw diploma in deze tijden in ontvangst mag nemen, wordt bepaald door jouw school en opleiding. Veel opleidingen doen er alles aan om jou op de een of andere manier toch een leuke diploma-uitreiking te bezorgen, want het dient tenslotte toch een beetje gevierd te worden.

Waar de ene opleiding regelt dat er op gepaste afstand toch fysiek een diploma uitgereikt kan worden, kan het ook voorkomen dat jij jouw diploma zelf moet ophalen of het thuis opgestuurd krijgt. En dat laatste is natuurlijk iets waar je waarschijnlijk helemaal niet op zit te wachten, als je jarenlang hard hebt gewerkt om jouw diploma te behalen. Je wilt het dan wel zelf overhandigd krijgen op een leuke manier. En dat is ook wat veel opleidingen alsnog proberen voor elkaar te krijgen, want zij willen er uiteraard ook alles aan doen om het toch een beetje feestelijk voor studenten te maken. Het is tenslotte iets waar je als student ontzettend trots op mag zijn.

Wanneer een diploma in deze tijden fysiek wordt overhandigd, hoef je niet altijd te verwachten dat dit daadwerkelijk op jouw school plaatsvindt. Er worden allerlei mogelijkheden bedacht om studenten een fysieke diploma-uitreiking te geven. Zo is het voorgekomen dat studenten een diploma-uitreiking hadden in een kerk, stadion of door middel van een drive-in. Dit zijn wel hele creatieve oplossingen, die zeker gewaardeerd worden door studenten. In veel gevallen mag je een paar personen meenemen naar een fysieke uitreiking, maar het komt ook soms voor dat je er alleen wordt verwacht. Of jij alleen of samen met andere studenten een diploma-uitreiking hebt, wordt ook allemaal door jouw opleiding bepaald.

Coronaproof afstuderen

Al met al ziet jouw afstudeerproces er vanwege het coronavirus momenteel heel anders uit. Er wordt veel van jou als student gevraagd, en dat is zeker niet altijd makkelijk. Hopelijk kom jij het coronaproof afstuderen goed door en heb jij binnenkort hoe dan ook jouw diploma in the pocket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

Sitemap