Compensatieregeling voor studenten door Corona

De maanden maart, april en mei van 2020 zijn een rare tijd geweest. Social distancing en de anderhalve meter samenleving werden (bijna) het nieuwe normaal. Ook financieel is er voor veel studenten veel veranderd. Maar waar heb jij als student recht op in tijden van Corona. Wij zetten de feiten voor je op een rij.

Compensatieregeling voor studenten voor studievertraging

Door de komst van Corona zijn er heel wat dingen veranderd in ons normale leven. De overheid doet er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te helpen. Maar toch kunnen zij weinig hulp bieden bij studievertraging door een onafgemaakte stage, buitenlandse minor of afstudeerproject. En dan horen we je denken, nóg langer studeren en nóg meer geld bijlenen… Gelukkig is de overheid in mei tot een voorlopige oplossing gekomen.

  • Alle studenten die in het schooljaar 2019/2020 zouden afstuderen maar door Corona vertraging oplopen, hebben recht een teruggave van drie maanden collegegeld.
  • Dit geldt voor alle studenten in het mbo, hbo en wo onderwijs.
  • Studenten die tussen september 2020 en eind januari 2021 hun diploma halen, krijgen ook drie maanden collegegeld terug.
  • De hoogte van de compensatie: Studenten in het BBL onderwijs (mbo) krijgen 150 euro, studenten die een BOL volgen in het mbo ontvangen 300 euro. Studenten die in het hoger onderwijs een opleiding volgen kunnen rekenen op 535 euro.
  • Het is nog niet duidelijk wanneer de compensatie wordt uitgekeerd. Waarschijnlijk moeten studenten eerst het volledige bedrag aan collegegeld voorschieten.
  • Lees hier meer over de compensatie voor collegegeld

Compensatie voor openbaar vervoer

Tijdens de uitbraak van het virus hebben de meeste studenten geen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Dit was natuurlijk ook niet echt nodig omdat het onderwijs volledig op afstand werd gegeven. Echter, de maanden zijn tijdens Corona wel van je studentenreisproduct afgegaan. Je hebt als student namelijk vijf jaar recht op een studentenreisproduct. Omdat er in deze maanden extreem weinig gebruik is gemaakt van het openbaar vervoer, komt de overheid met een compensatieregeling voor studenten.

  • Alle studenten die op 1 maart 2020 recht hadden op een studenten ov-kaart, hebben recht op drie extra maanden gratis reizen.
  • Dit geldt voor studenten die een opleiding volgen aan het hbo en wo.

Met de compensatie wil de overheid studenten tegemoet komen die door de Corona crisis studievertraging hebben opgelopen. Indien de maatregelen van de overheid langer aanhouden, kan er gekeken naar een verlenging van de compensatieregeling.

Compensatieregeling voor studenten voor inkomen

Door het Corona virus hebben veel studenten geen bijbaan meer. Studenten zijn vaak in loondienst met een tijdelijk of nul uren contract. Werkgevers betalen de salarissen van dit soort werknemers vaak niet uit als er geen werk meer is. Dit is heel vervelend voor studenten die afhankelijk zijn van hun maandelijkse inkomsten. Gelukkig heeft het kabinet wel een compensatieregeling getroffen.

Studenten die in februari een inkomen hadden van minimaal 500 euro, kunnen een compensatiebedrag ontvangen voor 600 euro gedurende 3 maanden lang. Dit komt neer op een bedrag van 1.800 euro per student. Als student moet je kunnen aantonen dat je in februari van dit jaar minimaal 500 euro hebt verdiend. Het is positief dat deze compensatieregeling er is maar helaas vallen veel studenten alsnog buiten deze regeling. Als je in februari toevallig 495 euro hebt verdiend, ontvang je niets.

Hoe je de vergoeding kunt aanvragen, is op dit moment nog niet duidelijk. Wij houden de ontwikkelingen in de gaten.

compensatieregeling voor studenten

Ik heb geen bijbaan meer

Dit is natuurlijk heel vervelend. We kunnen je verzekeren dat heel veel studenten op dit moment zonder bijbaan zitten. Bijbaantjes in de horeca, recreatie of ander seizoenswerk is voor het grootste gedeelte stil komen te liggen. Wij raden je aan om niet af te wachten maar op zoek te gaan naar ander werk. In sectoren zoals de zorg, landbouw en logistiek kunnen ze alle hulp goed gebruiken. Gelukkig zijn er heel veel vacaturewebsites die zich richten op studenten.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om vanuit huis bij te verdienen. In een artikel dat wij eerder schreven vertelden we al eens over 10x geld verdienen met app via je smartphone. Dit is makkelijker dan je denkt! Andere opties om bij te verdienen vind je onder de categorie bijverdienen.

Besparen op je uitgaven

Er zijn verschillende manieren om te besparen. Gelukkig hoeven deze manieren niet moeilijk en ingewikkeld te zijn. Bekijk bijvoorbeeld eens hoeveel geld je per week uitgeeft aan boodschappen. Hoeveel van deze kosten zijn voor echt noodzakelijke producten? Kun je misschien iets beter letten op de aanbiedingen en deals in de supermarkt? Wellicht kun je abonnementen dat je niet gebruikt opzeggen of combineren met huisgenoten. Dit kan in veel gevallen voordeliger zijn. Lees meer over 8 onnodige uitgaven die je waarschijnlijk nu wel doet.

Wist je dat?: Het kabinet heeft bepaald dat studenten die hun studentenkamer tijdelijk niet meer kunnen betalen, niet uit hun huis gezet mogen worden in tijden van Corona.

Plaats een reactie

Sitemap