Boete studenten OV nog niet omhoog

Goed nieuws voor alle ex-studenten die hun studentenreis na hun slagen niet stop hebben gezet. De boete voor het niet stopzetten van het studenten OV blijft 97 euro per halve maand. Dit wordt pas verhoogd wanneer er meer duidelijkheid is over betere communicatie naar studenten over het stopzetten van het studenten OV, dat schreef minister van Onderwijs vrijdag aan de Tweede Kamer.

Wanneer je dagelijks met de trein reist en niet beschikt over een studentenreisproduct of 40% korting, is het goedkoper om de boete te betalen voor het doorlopen van je studentenreisproduct dan wanneer je zelf alles betaalt.

Bespaar met de OV-boete

Stel dat je ieder dag van Groningen naar Amsterdam reist en weer terug. Je betaalt 25,50 euro heen en 25,50 euro terug = 51,- per dag. Na een week ben je 51 euro x 5 dagen = 255 euro kwijt aan het openbaar vervoer. Doe dit keer twee = 610 euro per twee weken. Als je het studenten OV aan houdt en iedere twee weken 97 euro betaalt bespaar je 610 – 97 = 513 euro per twee weken!!!

Toch zijn er maar een handje vol studenten die hun studentenreisproduct bewust door laten lopen. De meeste studenten (90% van de ondervraagden) handelen eerlijk en zetten hun studenten OV netjes stop wanneer ze hun studie hebben behaald. Het is natuurlijk ook alleen voordelig voor oud-studenten die dagelijks lange stukken met de trein reizen. Voor anderen is de OV-boete een last op hun schouders waar ze zo snel mogelijk van af willen.

Volgens minister Bussemaker is 97 euro een redelijk bedrag. Ze vindt namelijk dat studenten zelf de verantwoordelijkheid hebben voor het stopzetten van het reisproduct. Wanneer ze post van DUO over het hoofd zien, is dit hun eigen schuld vindt ze.
Een ander plan van de tweede kamer was om het studentenreisproduct automatisch stop te zetten na het behalen van de studie. Bussemaker was het hier echter niet mee eens, omdat zij van mening is dat de boete makkelijk voorkomen kan worden.

Bron: nu.nl 

 

Plaats een reactie

Sitemap