Bloed doneren voor geld, is het mogelijk?

Geld verdienen kan op veel verschillende manieren; een bijbaantje in de supermarkt, patat bakken bij de snackbar of biertjes tappen in de kroeg. Vandaag onderzoeken we een andere manier van geld verdienen, namelijk: is het mogelijk om bij te verdienen met bloed doneren?

Bloed doneren voor geld

Bloed doneren lijkt op het eerste oog een makkelijke manier die weinig tijd en moeite kost. Helaas is het in Nederland niet mogelijk om geld te verdienen met het doneren van bloed. Nederland is 1 van 60 landen in de wereld waar bloed donatie geheel vrijwillig is. In sommige landen zoals in Amerika kun je hier wel geld voor ontvangen. In ons land is een bloeddonatie uit vrije wil die je doet voor je medemens.

Geld is fijn maar een goede daad verrichten niet minder. In Nederland mag je als man maximaal 5 keer per jaar bloed doneren. Vrouwen mogen maximaal 3 keer per jaar. Dit heeft te maken met de ijzervoorraad bij vrouwen. Die is namelijk nodig voor een goed herstel na een bloeddonatie. Als je aanmeldt bij een bloedbank hangt het van een aantal factoren af of je direct wordt opgeroepen voor een donatie. Factoren die meespelen zijn jouw type bloedgroep en de vraag naar bloed van de bloedbank. In Nederland is Sanquin verantwoordelijk voor de bloeddonatie.

Hoe werkt een bloeddonatie?

Voor de bloedafname begint, onderga je altijd een kleine medische keuring. Vaak gebeurd dit aan de hand van een vragenlijst en het controleren van je bloeddruk. Als je goedgekeurd bent, kun je plaatsnemen en wachten op de verpleegkundige. Hij of zij tapt via een naald ongeveer 500 ml bloed bij je af. Dit duurt circa 15 minuutjes. Gelukkig kan je lichaam een halve liter bloed goed missen. Wel heb je 6 tot 8 weken nodig om volledig te herstellen. Dit proces kun je verstellen door goed te eten en te drinken na de bloedafname.

De eisen als je bloeddonateur wilt worden:

 • Je weegt minimaal 50 kilo
 • Je bent tussen de 18 en 65 jaar
 • Je bent gezond

Je mag niet doneren: 

 • Als je net een piercing of tattoo hebt laten zetten
 • Als je bepaalde medicijnen gebruikt
 • Als je een infectieziekte hebt*

*infectieziektes kun je eerder oplopen als je naar een risicovolle vakantiebestemming gaat of als je veel verschillende bedpartners hebt. Je kunt voor een aanmelding als donateur de donortest doen.

Waarom wordt je niet betaald?

Er zijn een paar redenen waarom je in Nederland niet betaald krijgt voor het doneren van bloed. Allereerst trekt het een andere doelgroep als men geld gaat geven voor bloeddonatie. De kans op ziektes en risico’s is waarschijnlijk groter als men geld ontvangt. Daarnaast moet de motivatie om te doneren vanuit de donateur zelf komen meent de Wereldgezondheidsorganisatie. Een donateur mag geen financiële overwegingen hebben.

Voordelen van bloed doneren

Ook al kun je met het doneren van bloed geen geld verdienen, je kunt er wel dergelijk iets uithalen. De voordelen zijn:

 • Bij iedere donatie wordt je bloed gecontroleerd. Je weet na de donatie zeker dat je geen enge ziektes  hebt. Je bloed wordt getest op Hepatitis B, Hepatitis C, Hepatitis E, HIV en Syfilis;
 • Je krijgt altijd een kop koffie met wat lekkers;
 • Na 5 keer bloed geven ontvangen je een bronzen speldje, bij 10 keer een zilveren en bij 20 keer een gouden;
 • Bij sommige donaties mag je een cadeau uitzoeken. Hoe meer donaties je hebt gedaan, hoe waardevoller het cadeau;
 • Na een bloeddonatie hou je er waarschijnlijk een goed gevoel aan over. Je hebt een halve liter goed bloed afgegeven aan mensen die het harder nodig hebben dan jijzelf. Dat is natuurlijk ook wat waard. Misschien heb je het bloed van een ander op een dag zelf ook nodig.

Genoeg redenen om bloed te geven? Je kunt je vrijblijvend aanmelden op Sarquin.nl. In sommige gevallen krijg je de reiskosten naar en van de bloedbank wel vergoed. Je dient dan een declaratieformulier in te vullen.

Wat kun je dan wel doen om geld te verdienen?

Als je geïnteresseerd bent in de medische wereld en je wilt een leuk zakcentje bijverdienen, kun je aanmelden voor een medisch onderzoek. Voorafgaand aan deelname van een medisch onderzoek wordt je eerst volledig gekeurd. De vergoeding die je krijgt na een onderzoek kan erg verschillen. Voor een onderzoek waar een paar ambulante bezoeken moet brengen en je 5 nachten slaapt, ontvang je ongeveer 700 euro. Langere onderzoeken kunnen oplopen tot 1.800 euro.

Andere manieren van om geld te verdienen vind je hier. Kies een manier die jij interessant vindt en probeer het uit!

Stelling: geef je mening!

De bloedbank verdient geld aan de handel in medicijnen gemaakt van bloedplasma. Dit plasma is weer afkomstig van donoren die hun bloed gratis afstaan. In sommige landen krijgen donoren per donatie een kleine vergoeding. Wat vind jij: zouden donoren hier ook betaald voor moeten krijgen? Hieronder kun je je reactie achterlaten.

3 gedachten over “Bloed doneren voor geld, is het mogelijk?”

 1. Goede dag
  Een vergoeding is altijd leuk.
  Maar het moet al voldoende zijn dat je met jou gedoneerde bloed iemand heb kunnen reden of helpen.
  Alleen begreep ik dat een zak bloed in NL €200,- kost.
  Dus als iemand een zakbloed nodig heb door een ongeval betalen ze dan via hun ziekenfonds €200,- aan het ziekenhuis waar deze patient de bloedzak van heb gehad?
  Want dat zou dan krom zijn, de donateur verdient geen geld aan het bloed wat ze gedoneert hebben.
  Maar de patient die de bloed ontvangen heb moet wel €200,- laten betalen aan het ziekenhuis door hun zorgverzekeraar.
  Dus het ziekenhuis verdient geld door het bloed van donateur aan de patient tegeven.
  Ik vind dat een patient niet zelf of door hun verzekeraar voor het (gratis gedoneerde) bloed hoeven te betalen.
  Wel voor de werkzaamheden van des betreffende Arts
  * aanleggen infus
  * voor en na zorg.
  Maar niet voor het bloed vragen ze wel geld voor de bloedzakken €200,-
  Dan kunnen ze ook een percentage aan de donateur geven van die €200,-.
  Maar als je elkaar kan helpen dat moet al voldoende zijn

  Beantwoorden
  • Beste Lizz,

   Het ziekenhuis moet het bloed ook kopen, bij Sanquin. Deit is de monopolist in Nederland voor bloed. Buitenlandsbloed mogen ziekenhuizen niet gebruiken. een zak bloed kost een ziekenhuis 163euro ex btw.

   Beantwoorden
 2. Dank u wel voor deze berichtgeving.
  Helaas gebruikt u in uw artikel het woordje ‘helaas’.
  En Google is helaas wat selectief in het verspreiden van informatie, want als ik zoek naar de werkzaamheden van de bloedbank, pikt Google er dat ene zinnetje uit: “Helaas is het in Nederland niet mogelijk om geld te verdienen met het doneren van bloed. ”
  Terwijl u een heel genuanceerd beeld geeft van het nut van bloed afstaan, en het voordeel dat het geven van bloed met zich mee brengt ook voor wie haar of zijn bloed afstaat.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap