bijverdienen als vertaler

Bijverdienen als vertaler

Ben je goed in engels of in een andere vreemde taal? Vind je het leuk om teksten uit te pluizen en wil je wat bijverdienen met thuiswerk? Start als vertaler! Wij vertellen je welke opties er zijn als je wilt bijverdienen als vertaler. 

Vertalers werken bijna nooit fulltime en doen het vaak naast hun studie of ander part-time baan. Op internet zijn tal van vertaalopdrachten te vinden waar je op kunt reageren. Je gebruik je talen kennis om teksten vanuit uit het Nederlands naar een andere taal om te zetten of andersom.

Freelance vertaler

Ten eerste kun je beginnen met het vertalen van teksten als freelancer (ZZP’er). Je werkt dan voor jezelf en gaat zelf opzoek naar opdrachten om te vertalen. Een groot pluspunt van freelancer zijn is dat je eigen prijzen bepaald. Daarnaast kun je zelf je tijd in delen en werken waar je wilt. Meldt je aan op Freelancer.com en laat weten dat je werk zoekt als vertaler. Wanneer je al enkele opdrachten voor bedrijven hebt gedaan, kun je dit er bij vermelden. De keerzijde van freelancer zijn is dat je eigen opdrachtgevers dient te zoeken. Vooral in het begin zal het moeilijk zijn om opdrachten binnen te halen. Let op: als freelancer dien je in te schrijven de Kamer van Koophandel en dus ook belasting af te dragen voor alle inkomsten die je ontvangt uit opdrachten.

Vertaalbureau

Wanneer je al enige ervaring hebt met het vertalen van teksten kun je aanmelden bij een vertaalbureau. Soms is een vertaalopleiding een vereiste om te mogen vertalen. Meestal moet je een kleine test doen als sollicitatie. Helaas voor studenten is vertaalwerk via een vertaalbureau meestal fulltime werk. Maar soms komen er nog wel eens vacatures voorbij voor parttime werknemers. Werken bij een vertaalbureau verdient in vergelijking met de andere twee opties het beste. Wat je verdient is afhankelijk van je taalniveau. Vertaalbureaus waar je kunt inschrijven zijn bijvoorbeeld vertaalbureau-perfect en vertaalbureau.nl.

Vertaal ‘marktplaats’

Een derde manier is jezelf aanmelden op websites die vertaalwerk voor jou zoeken. Een nadeel is hierbij wel dat je geen eigen tarieven kunt bepalen. Anderzijds hoef jij zelf geen opdrachtgevers meer te werven voor opdrachten. Een opdracht bestaat gemiddeld uit een tekst van 400 woorden en verdient ongeveer tussen de 15 en 30 euro per keer (afhankelijk van je taalniveau). Twee voorbeelden van websites zijn Todio.nl en Gengo.com (engels en betaald uit in dollars). Op beide sites kun je gratis aanmelden en krijg je geregeld vertaalopdrachten in je inbox. Zorg er altijd voor dat je kwalitatief goede vertaalteksten aanlevert. Anders bestaat er een kans dat je teksten afkeurt worden door de opdrachtgever.

Naast lekker verdienen staat bijverdienen als vertaler ook goed op je CV wanneer je bijvoorbeeld een vreemde taal of Nederlands studeert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *