Bijverdienen als vertaler

Ben je goed in Engels of in een andere vreemde taal? Vind je het leuk om teksten uit te pluizen en wil je wat bijverdienen met thuiswerk? Start als vertaler! Wij vertellen je welke opties er zijn als je begint als vertaler.

Bijverdienen als vertaler

Vertaalwerk is prima te combineren met je schoolwerk. Op internet zijn tal van vertaalopdrachten te vinden waar je op kunt reageren. Je gebruikt je kennis van vreemde talen om teksten vanuit het Nederlands naar een andere taal om te zetten of andersom. Grote websites willen graag dat hun website in verschillende talen beschikbaar is zodat zij deze groep ook kunnen aanspreken.

Voor- en nadelen van vertaler

Het grootste voordeel als vertaler is dat je werkt vanuit huis. Je kunt zelf je tijd in delen en je hoeft met niemand rekening te houden. Wel moet je zelf op zoek gaan naar opdrachten. Ook is er niet altijd even veel vragen naar een bepaalde taal. Als je Chinees spreekt heb je waarschijnlijk altijd voldoende werk. China is een land en opkomst en bedrijven in Nederland willen hier graag mee handelen. Als je vertaalwerk wilt doen in een andere taal die minder populair is, is het soms lastiger om werk te vinden. Hieronder worden twee opties benoemd als je wilt bijverdienen als vertaler.

Freelance vertalen

Als je weinig ervaring hebt met vertaalwerk, kun je misschien eerst een paar opdrachten via-via uitvoeren. Als je wat beter bent geworden kun je beginnen met het vertalen van teksten als freelancer (ZZP’er). Je werkt dan voor jezelf en gaat op zoek naar opdrachten om te vertalen. Een groot pluspunt van freelancer zijn is dat je je eigen prijzen bepaalt. Daarnaast kun je zelf je tijd indelen en werken waar je wilt. Een nadeel kan de concurrentie zijn. Besef dat er veel meer freelancers zijn die kunnen vertalen.

Als je als freelancer aan de slag wilt gaan, moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je bent geregistreerd bent als ZZP’er kun je een hoger uurtarief en een btw percentage doorbereken in je vertaalwerk. Als freelance vertaler kun je jezelf aanbieden op verschillende websites, vrienden en familie op te hoogte stellen van jouw diensten via social media en een advertentie ophangen in de plaatselijke supermarkt. De kans is groot dat je in een mum van tijd verschillende opdrachten binnen haalt. In het begin van je carrière als freelancer kun je je uurtarief laag houden. Als je merkt dat klanten dit uurtarief gemakkelijk accepteren kun je het stap voor stap verhogen.

Bijverdienen bij een vertaalbureau

Als je liever niet als freelancer werkt, kun je je inschrijven bij een vertaalbureau of reageren op een vacature. Soms is een vertaalopleiding een vereiste. Meestal moet je een kleine test doen als sollicitatie. Op deze manier kun je aantonen dat je goed bent in vertalen. Niet iedereen kan zomaar beginnen met vertaalwerk. Een bekend vertaalbureau waar je je kunt schrijven is bijvoorbeeld Fairlingo.

Als je bent ‘aangenomen’ als vertaler ontvang je in de meeste gevallen vertaalopdrachten in je mailbox. Als je opdracht graag wilt doen, kun je hierop reageren. Vervolgens schrijf en vertaal je de aangeleverde tekst van de opdrachtgever. Als dit gelukt is, lever je deze bij je opdrachtgever in voor controle. Vaak krijg je een tekst nog 1 of 2 keer terug met feedback. Door de feedback wordt het vertaalwerk steeds beter en kun je uiteindelijk meer gaan verdienen. Je moet dus niet direct denken dat je vertaalwerk slecht is als je er feedback op krijgt. Uiteindelijk werkt dit voor alle partijen het beste.

Wat verdien je met vertalen via een vertaalbureau?

Wat je verdient, is afhankelijk van je taalniveau en het aantal uren dat je werkt. Als je begint, verdien je met ongeveer 3 eurocent per woord. Naarmate je beter wordt en meer vertaalwerk hebt gedaan, kun je uitkomen op 8 eurocent per woord. Als je een tekst met 500 woorden vertaal, kom je uit op €40,- per tekst. Hoelang je over een tekst doet, ligt aan jezelf. Stel je vertaalt op een dag 4 teksten van 500 woorden, dan verdien je €160,-. De meeste vertaalbureaus keren je vergoeding uit via PayPal of iDeal.

Andere manieren om bij te verdienen als student zijn: inschrijven als medisch testpersoon, deelnemen aan smaakpanels, beginnen met Roamler of klusjes aannemen via Fiverr.

Plaats een reactie

Sitemap