Besparen op je zorgverzekering? Easy!

Vanaf 19 november kunnen we weer overstappen van zorgverzekering. Dit lijkt veel gedoe, maar het is alles behalve dat. Vorig jaar stapten 1,1 miljoen mensen over en verdienden daar een mooi extraatje mee. Hieronder vind je 5 tips!

Besparen op je zorgverzekering

1. Vergelijk en kies

Veel studenten kiezen het liefst meteen voor het goedkoopste, maar het is heel slim om je zorgverzekering te vergelijken op Overstappen.nl. Niet elke verzekering is namelijk hetzelfde en geeft je waar voor je geld. Kijk dus goed naar de zorg die je nodig denkt te hebben komend jaar. Overstappen.nl helpt je met het kiezen van de beste en voordeligste zorgverzekeraar. Vanaf 19 november kun je zien welke zorgverzekeraar voor jou het beste is.

2. Kies de juiste basisverzekering

Er zijn veel verschillende basisverzekeringen: restitutie, natura of budget. Bij een restitutieverzekering mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Je hebt dus een vrije keuze in bijvoorbeeld fysiotherapeuten en ziekenhuizen. Vind je die vrije keuze niet zo belangrijk? Dan kun je beter kiezen voor een natura- of budgetverzekering. Je kunt dan alleen terecht bij de zorgverleners waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Meer weten? Lees de 15 tips om de zorgverzekering te vinden die bij jou past.

3. Aanvullende verzekering

Een aanvullende zorgverzekering is voor de vergoeding van extra zorg. Dit kost extra geld en is niet altijd nodig. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat maar liefst 58% van de verzekerden geen gebruik maakt van hun aanvullende verzekering. Ga dus goed na hoe veel de aanvullende verzekering kost en hoeveel gebruik je ervan gaat maken. Soms is het voordeliger om de kosten uit eigen zak te betalen, dan om een aanvullende verzekering af te sluiten.

4. Vraag zorgtoeslag aan

Mensen met een laag inkomen, dus ook studenten, hebben recht op zorgtoeslag. Met een maximale zorgtoeslag hoef je zelf maar een klein beetje bij te leggen voor een goede zorgverzekering. Je moet de zorgtoeslag wel zelf aanvragen bij de belastingdienst.

5. Verhoog je eigen risico

Elke verzekering heeft een eigen risico. Door die te verhogen betaal je een veel lagere premie. Voor 2016 is het eigen risico vastgesteld op een bedrag van 385 euro. Je kunt dit bedrag verhogen tot maximaal 885 euro. Maandelijks scheelt dit 20 euro, wat op jaarbasis oploopt tot 240 euro!

Kijk naar wat je op maandbasis bespaart als je een hoger eigen risico neemt. Is dat jaarlijks hoger dan de kosten die je maakt? Dan heeft een verhoging van het eigen risico in jouw geval zin.

Je moet wel rekening houden met het volgende: Stel je moet gebruik maken van zorg in het komende jaar en de kosten zijn 885 euro of hoger, dan zul je in ieder geval 885 euro uit eigen zak moeten overmaken aan de zorgverlener of zorgverzekeraar. Ga dus voor jezelf na of het haalbaar is dit bedrag in één keer over te maken.

Lees ook: Hoeveel zorgtoeslag krijg ik als student? 

Plaats een reactie

Sitemap