Beleggen als student, een slimme zet?

Je studeert en duikt volop in het studentenleven. Naast je studie heb je een leuke bijbaan, je ‘ontvangt’ in sommige gevallen studiefinanciering en je kunt geld bijlenen bij DUO. En dan zijn er nog je ouders die soms wat toestoppen voor de boodschappen. Ongemerkt komt er best wat geld binnen in je studententijd. Maar hoe zorg je dat die inkomsten waarde hebben voor later?

Sparen

Geld wat je niet nodig hebt kun je natuurlijk sparen. Dat geeft je zekerheid, maar levert met de huidige spaarrente van 0.02% maar weinig op. Sterker nog, door de inflatie zal je geld geleidelijk aan minder waard worden. Toch is het prettig een appeltje voor de dorst te hebben na je studententijd. Eigen geld voor een koopwoning, een reis door Azië of om jezelf te onderhouden tijdens een traineeship.

Beleggen als student

Door te beleggen met geld dat je over hebt kun je een leuk rendement behalen. Het is alleen wel arbeidsintensiever dan sparen en je loopt een risico. Je moet dus geen lening afsluiten om te kunnen beleggen, zelfs niet bij DUO! Ondanks dat de rente historisch laag staat en het dus kan voelen als ‘gratis geld’, telt je studielening zwaar door op je hypotheek en maandlasten na je studie. Dat geld wil je dus niet kwijt zijn aan een slechte belegging! Beleggen telt, net als je spaargeld, mee als vermogen in box 3 bij je belastingaangifte. Ook tellen je inkomsten uit je beleggingen mee als inkomen voor DUO. Indien je dus niet onder het leenstelsel valt, moet je rekening mee houden met de bijverdiengrens van €14.456 per jaar.

Hoe start je met beleggen als student?

Gemiddeld behaal je met beleggen in relatief veilige fondsen een rendement van 2 à 3%, veel meer dus dan op een spaarrekening. Om te leren beleggen kan je bij veel brokers (bedrijven die aandelen voor je aan- en verkopen) oefenen met virtueel geld. Via Plus500, BUX, en DeGiro kan je eenvoudig oefenenen op je smartphone. Ook zijn er leuke beleggings games en online cursussen beschikbaar.

Zo zie je wat je virtuele geld doet en zodra je het beleggen in de vingers hebt kan je je account omzetten in een beleggingsportefeuille. De vraag is alleen met welk geld? Leg je maandelijks een deel van je salaris in? Of ga je aan de slag met je wisselgeld? Peaks bijvoorbeeld is een app die iedere pinbetaling afrondt naar hele euro’s. De centen verdwijnen op je beleggingsrekening en zo leg je ongemerkt geld weg. Je kunt er ook voor kiezen om eenmalig een groot pakket aandelen te kopen van bijvoorbeeld je 13e maand. Kijk gewoon wat past bij jouw uitgavenpatroon en de risico’s die je kunt lopen. Veel succes en rendement gewenst!

Heb je om wat voor reden dan ook, extra geld nodig? Bekijk dan hier de mogelijkheden voor extra geld lenen.

Bekijk ook: Online geld verdienen: Verdien tot wel €5000 p/maand

Plaats een reactie

Sitemap