Een autoverzekering als beginnende bestuurder afsluiten

Stel je bent student Technische Geneeskunde aan de universiteit. Je woont nog bij je ouders is een klein dorp anderhalf uur verwijderd van de collegebanken. Om deze reden denk je erover om een auto aan te schaffen. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering als beginnende bestuurder? 

Je bent gedreven om mensen te helpen en je bent goed in wiskunde, natuurkunde en biologie. Helaas heb je weinig skills op het gebied van autotechniek. Je hoopt dus maar dat de auto die je koopt een beetje in orde is. In ieder geval wil je de auto goed verzekeren. Je wilt het natuurlijk niet op je geweten hebben dat je een ander schade toebrengt.

Autoverzekering als beginnende bestuurder

Een beginnende bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar in het bezit is van een rijbewijs. Verzekeraars zijn van mening dat deze groep bestuurders een grotere kans heeft op schade. Om deze reden betaalt een beginnende bestuurder vaak meer premie voor een autoverzekering dan andere bestuurders. Daarnaast heb je geen recht op een no-claim korting. Dit is korting die je ontvangt als je een X aantal jaren geen schade hebt gereden. Als beginnende bestuurder heb je deze jaren nog niet opgebouwd. Je kunt hier dus (nog) geen gebruik van maken.

Waar bestaat een autoverzekering uit?

Een autoverzekering bestaat in ieder geval uit een WA-verzekering. Dit is verplicht en zonder deze verzekering is het verboden om de auto te gebruiken. Met een WA-verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij aanricht bij andere bestuurders. Je bent niet verzekerd voor de schade jij zelf veroorzaakt aan jouw eigen auto.

Als je wel voor deze schade vergoed wilt zijn, kun je kiezen voor een verzekering met WA + beperkt casco of een all-risk verzekering. De premies voor deze verzekeringen liggen maandelijks hoger, omdat je voor meer ongevallen verzekerd bent. Lees je eerst goed in voor dat je een autoverzekering afsluit. Vraag hulp aan andere beginnende bestuurders of aan een van je ouders.

Autoverzekeringen vergelijken

Als je weet welke verzekering je af wilt sluiten kun je verschillende aanbieders met elkaar gaan vergelijken. Met de top 10 goedkoopste autoverzekeringen zie je direct welke aanbieder het goedkoopste is. De meeste studenten sluiten alleen een WA-dekking af. Zo ben je verzekerd voor de schade die je toebrengt aan anderen.

autoverzekering als beginnende bestuurder

Autoverzekering als beginnende bestuurder onder de 21 jaar

Als je jonger dan 21 jaar bent, kun je niet bij alle verzekeraars een autoverzekering afsluiten. Daarnaast moet je altijd een premietoeslag betalen als je nog onder de 25 jaar bent. Net beginnende bestuurders vormen een risicogroep voor verzekeraars met meer schade en ongevallen. Zelf weet je dat je heel serieus bent, maar dat weten de verzekeraars helaas niet.

Het kan wel zo zijn dat je op den duur schadevrije jaren opbouwt en recht hebt op no claim korting. Probeer zo netjes mogelijk te rijden zonder brokken te maken. Hier heb je in de toekomst het meeste aan!

Tips voor een goedkope autoverzekering

  • Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de totale premie voor een heel jaar in één keer te betalen. Je kunt dan een korting van 3 tot 6 procent verwachten op de totale premie. Dit scheelt zo weer een paar tientjes. Bekijk wel eerst of je financiële situatie dit toelaat.
  • Heb je schade gereden? Dan is het in sommige gevallen voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. Bij het claimen van een vergoeding verlies je namelijk schadevrije jaren. Kleine ongevallen kun je het beste zelf betalen.
  • Houd bij de aanschaf van een auto rekening met Motorrijtuigenbelasting. Deze kosten moet je, afgezien van de autoverzekering, iedere maand betalen. Het maakt daarbij niet uit hoeveel je maandelijks rijdt. De hoogte van Motorrijtuigenbelasting hangt van het soort auto, de brandstof en het gewicht van de auto.
  • Good to know: bij het afsluiten van een verzekering krijg je altijd 14 dagen bedenktijd. Als je na het afsluiten een betere deal tegenkomt, kun je de verzekering dus nog annuleren.
  • Je kunt er voor kiezen om de auto op naam van een van je ouders te zetten. De premie kan door de leeftijd en rijervaring van de ouder lager uitvallen dan bij jou zelf. Bedenk daarbij wel dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt.
  • Wist je dat het mogelijk is om een auto te delen met een autodeelverzekering? Hier lees je er meer over.

Lees ook: Belastingvrij bijverdienen als student

Plaats een reactie

Sitemap