Heb je net je rijbewijs gehaald, maar studeer je nog? Dan zal het niet meevallen om meteen een eigen auto aan te schaffen. Autorijden is namelijk een allesbehalve goedkope manier hobby. Wij zetten de kosten voor auto rijden tijdens je studie op een rij.
Veel studenten willen na het behalen van hun rijbewijs een eigen auto aanschaffen. Wij bekeken de kosten voor autorijden tijdens je studie.
Een verzekering is verplicht
Ga maar na; een autoverzekering is in Nederland voor iedere autobezitter verplicht. Je dient tenminste een WA-verzekering afgesloten te hebben voor je de weg op mag. Iedere maand betaal je een bepaalde premie. Bij een WA-verzekering wordt alleen de schade aan de tegenpartij vergoed als jij de veroorzaker bent bij een ongeval. Bovendien moet je er rekening meehouden dat je tot je 24e jaar extra premie betaald omdat het risico op schade groter is (helaas is dit een bewezen feit ;)).
Naast een WA-verzekering betaal je ook iedere maand motorrijtuigenbelasting. De hoogte van deze belasting hangt af van het merk auto, het bouwjaar en of je op gas of benzine rijdt.
Naast de verplichte kosten, moet je ook rekening houden met onderhoud en reparatie. Koop je bijvoorbeeld een Occasion? Dan weet je dat die elk jaar opnieuw gekeurd moet worden.
De kosten voor brandstof
Uiteraard heb je brandstofkosten als je met een auto rijdt. Benzine is de duurste brandstof en de prijzen kunnen dagelijks fluctueren. Diesel en LPG zijn iets goedkoper. Maar voor auto’s die op deze brandstoffen rijden, betaal je maandelijks weer meer belasting. Pas als je voldoende kilometers op jaarbasis rijdt, kan een auto op bijvoorbeeld diesel echt voordelig zijn.
Een wat oudere auto zal af en toe een nieuw onderdeeltje nodig hebben. Helaas is in ons land niets gratis en moet je betalen voor iedere verbetering aan je auto. De kosten voor het vervangen van onderdelen kan ook behoorlijk oplopen van tien tot honderden euro’s.
Denk om je puntenrijbewijs
Als jeugdig bestuurder wil je ook nog weleens – in een overmoedige bui- de verkeersregels overtreden. Dit levert je in veel gevallen een boete op. Afhankelijk van de overtreding, kan een verkeersboete wel oplopen tot honderden euro’s.
Daarnaast dien je rekening te houden met je puntenrijbewijs. Dit is een wet die is ingevoerd om drankmisbruik onder beginnende bestuurders tegen te gaan. Als je het presteert om meer dan twee boetes voor drankmisbruik binnen vijf jaar binnen te hengelen, moet je je rijbewijs weer inleveren. Hier vindt je meer over het puntenrijbewijs.
Wel of geen auto aanschaffen tijdens je studie.
Auto rijden tijdens je studie is niet goedkoop. Denk goed na over de financiële risico’s bij het aanschaffen van een auto. Zoals hierboven aangegeven dien je ook rekening te houden met onverwachtse kosten zoals het vervangen van onderdelen en het betalen van eventuele boetes.
Koop alleen een auto als je hier het geld voor hebt. Als je je studentenreisproduct bijvoorbeeld afgelopen is en je moet ieder ritje met de bus of trein betalen, kan het in sommige gevallen goedkoper zijn om een auto te kopen. Een andere optie kan zijn om af en toe een auto te huren of te lenen van je ouders, familie of vrienden.
Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij
Lees ook: Gratis office voor studenten
Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij