Als student geld sparen voor later

Later, dat klinkt alsof het nog eeuwen duurt. Millennials en generatie X geven over het algemeen liever hun geld uit aan ervaringen dan dat ze het oppotten voor later. Begrijpelijk want leuke dingen doen is gewoon super gezellig! Toch is het soms handig om een klein potje achter de hand te hebben voor onverwachtse uitgaven…

Als student geld sparen is niet makkelijk. Gelukkig hebben wij een paar handige tips voor je op een rijtje gezet om toch een klein bedrag per maand te kunnen sparen.

Als student geld sparen

Het NIBUD concludeerde dat 54% van de studenten leent om na het studeren iets achter de hand te hebben. 15% van de studenten leent om later een huis te kunnen kopen.

Slimme tips om geld te sparen

Studieschuld versneld aflossen?

Als je net afgestudeerd bent wil je een opgebouwde studieschuld waarschijnlijk zo snel mogelijk aflossen. “Dan ben je er maar van af”. Toch is dit soms niet verstandig om versneld af te lossen. Dit ligt zo: over een studentenlening betaal je niet of nauwelijks rente. Daarnaast heb je 35 jaar de tijd om dit terug te betalen. Het is vaak verstandiger om een groter bedrag over te maken naar je pensioenrekening dan dat je het aflost. Je krijgt op een spaarrekening vaak meer rent dan dat je aan rente betaalt voor je studentenlening.

Houd controle over je uitgaven

Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een broodje hier, een koffietje daar. De meeste studenten hebben er geen moeite mee om hun volledige inkomen uit te geven aan eten, drinken, uitgaan en kleding. Gelukkig zijn er handige app om je geld te beheren. Met zo’n app kun je eenvoudig je uitgaven bijhouden. Op die manier heb je meer inzicht en controle over je uitgaven.

Bekijk vaste uitgaven

Werp eens een kritische blik op de vaste uitgaven. Wellicht kunnen de kosten voor een internet- of televisieabonnement dat je samen met je huisgenoten betaald, flink naar beneden. Misschien komen jullie samen tot de conclusie dat geen van jullie nog televisie kijkt. Dan kan dit onderdeel uit het abonnement verwijderd wordt. Dat scheelt weer kosten! Ook kun je een blik werpen op je sportabonnement. Misschien ben je meer “sponsor” dan gebruiker. In dat geval kun je je abonnement beter opzeggen om kosten te besparen. Tegenwoordig kun je online ook heel veel sportvideo’s vinden die je in shape houden! Bij deze online sportwinkel krijg je korting op bijvoorbeeld sportschoenen.

Maak iedere maand een vast bedrag over

Als je weet dat je iedere maand ongeveer 50 euro overhoudt, kun je dit automatisch over laten maken naar je spaarrekening. Je hoeft er op die manier niet zelf over na te denken. Je hoeft alleen 1 keer in te stellen.

Plaats een reactie

Sitemap