Als student een WW aanvragen na je studie, is het mogelijk?

Na het behalen van je diploma wil je waarschijnlijk graag aan het werk in een passende baan. Maar helaas duurt het soms een tijdje voor je een leuke baan gevonden hebt. In de tussentijd heb je dan geen inkomen en lenen bij DUO is niet meer mogelijk. Om deze reden zochten wij uit of het mogelijk is om een WW na je studie aan te vragen. 

Veel studenten zijn aan het einde van hun studie gefocust op het behalen van hun diploma. Wat ze daarna gaan doen, is vaak nog niet duidelijk. Het belangrijkste is op dat moment het felbegeerde papiertje bemachtigen. Mede hierdoor zijn veel studenten direct na hun studie ‘werkloos’.

Wat is een WW?

WW staat voor werkloosheidswet. Het is een uitkering die je kunt aanvragen als je gedeeltelijk of volledig werkloos bent. Het is een tijdelijke oplossing die het verloren inkomen opvangt tussen twee banen in.

Het is dus niet de bedoeling dat je achterover gaat leunen en kunt genieten van je uitkering. Het is de bedoeling dat je continu actief bezig bent met solliciteren. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om een werkloosheidsuitkering te ontvangen. Hieronder zijn de voorwaarden weergegeven.

Recht op een WW aanvragen na je studie?

De eisen die er gesteld worden aan pas afgestudeerden:

 • Van de afgelopen 36 weken heb je minimaal 26 weken gewerkt. Het gaat hier niet altijd om een 40-urige werkweek. Het mag ook een bijbaan van minimaal 5 uur per week zijn. Een stageplek telt in de meeste gevallen niet mee;
 • Je kunt direct beginnen als een nieuwe baan zich voordoet.

Tip: Wij raden aan om altijd contact op te nemen met het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Zij kunnen jouw situatie het beste beoordelen en zijn verantwoordelijk voor het toekennen van de WW-uitkeringen. 

Ik heb recht op een WW

Als je na je studie recht hebt op een WW, heb je te allen tijde een sollicitatieplicht. Dit is verplicht omdat de uitkering door de overheid wordt uitbetaald. Het houd in dat je actief aan het zoeken bent naar een nieuwe baan. Per week moet je bijvoorbeeld minimaal 1 sollicitatiebrief versturen.

De tijdsduur van een WW is afhankelijk van je gewerkte jaren. Maar je kunt het beste uitgaan van 2 a 3 maanden WW-uitkering. Wat je uitbetaald krijgt, is afhankelijk van je laatste loon. De eerste twee maanden krijg je 75% van je laatste maandloon uitgekeerd. Hierna verandert het bedrag naar 70% van je laatste maandloon.

Op deze website kun de hoogte van je uitkering berekenen. Als je tijdens je WW gaat werken, bestaat de kans dat je uitkering wordt stopgezet. De inkomsten die je extra ontvangt, worden namelijk van je uitkering afgetrokken. Denk daarom goed na over een bijbaantje.

Ik heb geen recht op een WW

Als je geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering (WW) na je studie, kun je in sommige gevallen aanspraak maken op een Bijstandsuitkering (WWB). De Bijstand kun je zien als het laatst vangnet van de overheid voor mensen die zichzelf niet in levensonderhoud kunnen voorzien. Om deze uitkering te ontvangen moet je ook aan een aantal eisen voldoen:

 • Als je alleenstaand bent mag maximaal  € 6.120,- aan eigen vermogen hebben. Als je meer hebt, dien je dit eerst op te maken voordat je aanspraak kunt maken op een bijstandsuitkering;
 • Je hebt geen recht op een andere uitkering zoals de WW, WAO of WAJONG;
 • Je bent minimaal 18 jaar oud;
 • Je woont in Nederland.

De meeste studenten die afgestudeerd zijn zullen onder de 27 jaar zijn. Als je onder deze leeftijd aanspraak wilt maken op een Bijstandsuitkering moet je aanmelden bij UWVWerk. Allereerst dien je vier weken lang actief op zoek te gaan naar werk of eventueel een opleiding volgen. Je krijgt deze vier weken nog geen uitkering.

Als je na deze vier weken geen werk hebt gevonden, kun je een verzoek indienen voor een uitkering. Je wordt dan binnen drie weken uitgenodigd voor een gesprek. Op deze website vind je meer over de procedure.

Bijverdienen als student

Zoals hier je boven hebt kunnen lezen is het niet erg gemakkelijk om je hand op te houden bij de overheid. Wij raden daarom aan om zelf actief te zoeken naar werk. Ook als je liever niet bij een baas in dienst wilt, zijn er veel manieren om bijverdienen. Zo kun je tegenwoordig met verschillende apps bijverdienen met je smartphone.

Als je een beetje ondernemend bent ingesteld kun je ook aan de slag gaan als freelancer. Kortom, genoeg mogelijkheden!

Ook interessant: Minimumjeugdloon 2019 voor studenten

2 gedachten over “Als student een WW aanvragen na je studie, is het mogelijk?”

  • Ja dat kan. Als je jonger dan 27 jaar ben moet je laten zien dat je hebt gesolliciteerd in die periode en er is volgens mij een minimaal aantal sollicitaties die je moet doen per week of per 4 weken. Dit kan per gemeente verschillen, daarom kan ik je adviseren om met iemand van de gemeente te praten.

   Het is altijd het beste om het aan te vragen, want: Nee heb je en ja kan je krijgen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Sitemap