Als student besparen op je zorgkosten

Als student krijg je (als het goed is) iedere maand zorgtoeslag, een enkeling mag dit bedrag als extra zakcentje houden maar het overgrote deel moet dit aan het einde van de maand weer afdragen aan de zorgverzekeraar. Helaas is de zorgtoeslag vaak niet voldoende om de zorgkosten te volledig te dekken. Wij hebben enkele tips hoe je het beste kunt besparen op je zorgkosten! 

Het is de kunst om jouw zorgverzekering af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Op deze manier betaal je niet onnodig voor zorg die je niet nodig hebt en houd je maandelijks een leuk extraatje over. De kosten voor zorg lijken vaak vast te staan maar zaken als eigen risico en aanvullende verzekeringen heb je helemaal zelf in de hand!

Vergelijken

Vergelijk vóór je een zorgverzekeraar kiest, altijd eerst verschillende basis verzekeringen met elkaar. Doe dit ieder jaar weer want dit kan per jaar verschillen en hiermee kun je natuurlijk weer besparen. Zorgverzekeringen vergelijken hoeft niet moeilijk te zijn.

Extra kosten of juist besparen

Een aanvullende verzekering kan bijvoorbeeld een tandartsverzekering, reisverzekering, een verzekering voor brillen en contactlenzen of behandelingen voor fysiotherapie zijn. Als student heb je veel van deze verzekeringen niet echt nodig. Natuurlijk is het fijn als je voor het bovenstaande goed afdekt bent maar de kosten wegen in de meeste gevallen niet op de voordelen ;).

Bij sommige zorgverzekeraars kun je eigen risico bepalen. Denk jij het komende jaar weinig zorg nodig te hebben? Natuurlijk kun je de toekomst niet voorspellen maar je kan wel een verwachting hebben. Je kunt dan jouw eigen risico niet op €385,- (verplicht) maar op €885,- vastzetten (vrijwillig). Dit kan je soms wel 30 euro per maand schelen! Let op: dit is per zorgverzekeraar verschilt.

De basisverzekering voor ieder in Nederland uit:

  • Zorg door de huisarts
  • Kraamzorg
  • Spoedeisende hulp
  • Ziekenvervoer
  • Revalidatie
  • Anticonceptie van 18 tot 21 jaar
  • Psychologische zorg
  • Verschillende medicijnen
  • Verblijf in ziekenhuis

Zorgtoeslag

Heb je nog geen zorgtoeslag aangevraagd? Doe dit alsnog! Ook als je ouders je zorgkosten betalen, krijg je iedere maand sowieso 78 euro. De maanden die je ‘ gemist’ hebt, kun je terugvragen met terugwerkende kracht, kassa! Zorgtoeslag kan je aanvragen op DigiD.

Meer tips voor het besparen op je zorgkosten vind je hier.

Plaats een reactie

Sitemap