Als student anti-kraak wonen

Een studentenkamer kost gemiddeld tussen de 350 en 550 euro per maand. Vaak heb je dan een kamertje tussen de 10 en 20 m². Maar het kan veel goedkoper én groter! Wanneer je anti-kraak woont, heb je soms een heel klaslokaal voor jezelf en dat voor max. 200 euro per maand!

Anti-kraakwoningen zijn vaak oude gebouwen die al een tijdje leeg staan. Om te voorkomen dat de panden niet worden vernield of gekraakt, bieden de eigenaren de panden aan als tijdelijke woningen. Vaak zijn het oude scholen of overheidsgebouwen. Echter, zijn er naast de vele voordelen aan anti-kraak wonen ook enkele nadelen.

Nadelen als student anti-kraak wonen

Er is een kans dat je elk moment uit je kamer gezet kan worden. Elk moment betekent dat je ongeveer een maand de tijd hebt om iets anders te zoeken. Zo kan het zijn dat je maar twee maanden van je nieuwe kamer hebt kunnen genieten en dat je dan alweer op zoek moet naar een andere. Het is dus een spannende manier van wonen en je moet erg flexibel zijn ingesteld. Tevens heb je minder rechten dan bij een normale kamer. Dit komt omdat je een ‘bruikleenovereenkomst’ tekent in plaats van een huurovereenkomst. Wees hier bewust van als je zo’n contract aangaat.

Voordelen anti-kraak wonen

Het grootste voordeel van anti-kraak wonen is natuurlijk de lage huurprijs en de grote ruimte die je er voor krijgt. Vaak zijn de locaties ook niet de minsten. Dus dat is ook nog eens mooi meegenomen. Daarnaast kun je de huurovereenkomst op ieder moment ontbinden. Het is niet zo dat je twee maanden opzegtermijn hebt als je de kamer wilt verlaten. Als jij vandaag besluit te gaan reizen kun je morgen al op pad zonder dat je ergens aan vast zit! Ideaal toch?

Instanties anti-kraak wonen

Er zijn verschillende instanties die anti-kraakwoningen aanbieden in studentensteden. Zo is AK beheer actief in Utrecht, Amsterdam en Den Haag, Ac Hoc in Groningen en biedt Camelot woningen aan in steden als Breda, Utrecht en Zwolle. Wees je er bewust van dat iedere instantie de anti-kraak wonen weer anders regelt. Zo kan een bepaalde instantie veel strenger dan een ander.  Tip: laat je voordragen door iemand die al anti-kraak woont. Op deze manier is de kans groter dat je sneller aan kamer komt. Daarnaast zijn er ook anti-kraakwoningen te vinden op Marktplaats, maar let daarbij wel goed op de voorwaarden en kijk uit voor eventuele oplichters.

Lees ook: Met deze drie tips regel je een goedkope laptop

Plaats een reactie

Sitemap