Als student anti-kraak wonen

Een studentenkamer kost gemiddeld tussen de 300 en 500 euro per maand. Vaak heb je dan een kamertje tussen de 10 en 20 m². Maar het kan veel goedkoper én groter! Wanneer je anti-kraak woont, heb je soms een heel klaslokaal voor jezelf en dat voor max. 200 euro per maand!

Anti-kraakwoningen zijn vaak oude gebouwen die al een tijdje leeg staan. Om te voorkomen dat de panden niet worden vernield of gekraakt, bieden de eigenaren de panden aan als woningen. Vaak zijn het oude scholen of overheidsgebouwen. Echter zijn er naast de vele voordelen aan anti-kraak wonen ook nadelen.

Nadelen anti-kraak wonen

Er is een kans dat je elk moment uit je kamer gezet kan worden. Elk moment betekent dat je ongeveer een maand de tijd hebt om iets anders te zoeken. Zo kan het zijn dat je maar twee maanden van je nieuwe kamer hebt  kunnen genieten en dat je dan alweer opzoek moet naar een andere. Je moet dus erg flexibel zijn ingesteld. Tevens heb je minder rechten dan bij een normale kamer. Dit komt omdat je een ‘bruikleenovereenkomst’ tekent in plaats van een huurovereenkomst.

Voordelen anti-kraak wonen

De voordelen van anti-kraak wonen is natuurlijk de lage huur en grote ruimte die krijgt. Ook kun je de overeenkomst per direct ontbinden. Het is niet zo dat je twee maanden opzegtermijn hebt als je de kamer wilt verlaten.

Er zijn verschillende instanties die anti-kraakwoningen aanbieden in studentensteden. Zo is AK beheer actief in Utrecht, Amsterdam en Den Haag, Ac Hoc in Groningen en biedt Camelot woningen aan in steden als Breda, Utrecht en Zwolle. Tip: laat je voordragen door iemand die al anti-kraak woont. Op deze manier is de kans groter dat je snel aan kamer komt. Daarnaast zijn er ook anti-kraakwoningen te vinden op Marktplaats, maar let daarbij wel goed op de voorwaarden en kijk uit voor eventuele oplichters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *