Alles wat je wilt weten over numerus fixusopleidingen

Bij sommige opleidingen wordt er gebruik gemaakt van numerus fixus. Hier heb je vast al eens eerder van gehoord, want het komt tegenwoordig regelmatig voor. Maar wat zijn numerus fixusopleidingen nou precies en wat wil je hierover weten? Hiervoor ben je hier helemaal aan het juiste adres. Wij zetten het allemaal voor je op een rij in dit artikel, dus lees snel verder als je hier meer te weten over wilt komen!

Wat is numerus fixus?

Je hebt er misschien al wel eens eerder van gehoord, maar wat betekent numerus fixus nu echt? Aan sommige opleidingen zit een maximum. Er kunnen dus maar een betreffend aantal studenten worden toegelaten tot de opleiding. Als in dit geval meer mensen zich aanmelden voor de opleiding dan dat er plekken beschikbaar zijn, spreken we van numerus fixus. In dit geval zal er dan een selectieprocedure plaatsvinden om te bepalen wie er worden toegelaten tot de opleiding en wie niet. Het is dus belangrijk als jij een leuke opleiding op het oog hebt, om vooraf goed te checken of dit een numerus fixusopleiding is of niet. Het zou tenslotte zonde zijn als je ergens vol voor wilt gaan en je erachter komt dat er een hele selectieprocedure bij komt kijken. Check dit dus goed van tevoren!

Hoe werkt de selectieprocedure bij numerus fixusopleidingen?

Om te bepalen of jij tot de selectie voor een bepaalde opleiding mag behoren, kijken onderwijsinstellingen bijvoorbeeld naar je cijfers, motivatie en persoonlijkheid. Hoe werkt numerus fixus? De selectieprocedure kan per opleiding verschillend zijn, dus het is goed om jezelf hier van tevoren op voor te bereiden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een persoonlijk gesprek moet voeren, een motivatiebrief moet schrijven of een bepaalde opdracht moet maken om te bewijzen dat jij geschikt bent.

Voor hoeveel numerus fixus opleidingen mag je je aanmelden?

Er zijn een aantal belangrijke regels wat betreft het inschrijven voor de numerus fixusopleidingen. Zo mag je vaak per studiejaar maar voor maximaal twee numerus fixusopleidingen inschrijven. Ook komt het echter voor dat je maar bij één onderwijsinstelling mag aanmelden. Het is dus afhankelijk en kan per studiejaar weer verschillen. Het is handig om vooraf te weten, dus check altijd de huidige regels op dit gebied. Zo voorkom je teleurstellingen!

Numerus Fixus opleiding volgen

Wanneer weet je of je bent toegelaten tot de opleiding?

Als iedereen de kans heeft gehad om zich te bewijzen in de selectieprocedure voor numerus fixus studies, zal de onderwijsinstelling een ranglijst opstellen. Om toegelaten te worden tot de opleiding, zal je dus binnen het aantal plekken voor de opleiding moeten vallen. Als dit het geval is, zal je hiervan op de hoogte worden gesteld door de onderwijsinstelling. Ook als je helaas net buiten de boot valt, wordt je hiervan tijdig op de hoogte gebracht.

Als je een plek op de opleiding krijgt aangeboden, krijg je een bepaalde tijd om deze plek te accepteren. Dit kan bijvoorbeeld een week of twee weken zijn, dit kan per opleiding verschillen. Als jij bijvoorbeeld ook bij een andere numerus fixusopleiding een plek aangeboden hebt gekregen en deze je leuker lijkt, kun je er één accepteren en één weigeren. Weiger jij je plekje bij een bepaalde opleiding? Dan vervalt jouw plek en gaat deze naar de volgende op de ranglijst. Als je in de eerste instantie nog geen plek krijgt aangeboden, kan het dus altijd zo zijn dat er mensen afvallen en je alsnog kunt deelnemen aan de opleiding.

Kortom, er komt best wat kijken bij het inschrijven voor een numerus fixusopleiding. Het is tenslotte een stuk anders dan het inschrijven voor een normale HBO opleiding. Het is dan ook goed om jezelf van tevoren goed voor te bereiden op het inschrijven voor een numerus fixusopleiding. Denk goed na of dit echt is waar je voor wilt gaan. Als dat het geval is, lees jezelf dan goed in over de opleiding en de eisen die worden gesteld om te worden toegelaten. Hoe meer je hierover weet, hoe groter de kans is dat je begrijpt wat er van je wordt verwacht. Het kan dan wel even een gestress zijn om jezelf in te schrijven voor een numerus fixusopleiding, maar als het je lukt zal je ongetwijfeld enorm blij zijn. Het is tenslotte iets wat je graag wilt gaan doen en passie voor hebt, dus dan is het mooi meegenomen als je dit kunt realiseren. Probeer er dan ook echt voor te gaan als jij denkt dat dit het juiste proces is voor jou.

 

 

Plaats een reactie

Sitemap