5x tips om soms wat minder perfectionistisch te zijn

Moet bij jou tijdens het studeren altijd alles tot in de puntjes perfect worden gedaan? Dan ben je waarschijnlijk wel perfectionistisch. Het is helemaal niet erg om zo nu en dan perfectionistisch te zijn, maar je kunt hier natuurlijk ook in doorslaan. Zeker bij je studie waar je veel huiswerk en toetsen hebt, kan dit op sommige momenten extreem worden. Misschien werk je wel dag en nacht om iets helemaal perfect te krijgen, wat natuurlijk veel moeite en tijd kost. Wil je graag dat jouw perfectionisme iets minder extreem wordt? Er zijn een aantal tips die je dan zou kunnen uitproberen om jouw perfectionisme te overwinnen. Benieuwd welke tips dit zijn? Dat lees je in dit artikel!

Het is oke om fouten te maken

Het eerste belangrijke wat goed is om te onthouden als je perfectionistisch bent, is dat het oke is om fouten te maken. Wees hier dan ook niet bang voor, want anders zal je niet snel minder perfectionistisch worden. Probeer de focus te leggen op wat je goed doet en waar je talent voor hebt. Waardeer jezelf en waar je goed in bent en word niet boos op jezelf als je zo nu en dan eens een foutje maakt. Fouten maken is menselijk en hoort er nu eenmaal bij. Het is dan ook echt niet erg als dit een keertje gebeurt. Dit zijn juist leermomenten waar je wat aan hebt.

De lat lager leggen voor jezelf

Wil je jouw perfectionisme overwinnen? Dan is het aan te raden om de lat voor jezelf wat lager te leggen. Als je heel perfectionistisch bent, is de kans groot dat je hoge doelen voor jezelf stelt. Je streeft naar perfectie en dit kan een hoop tijd en moeite kosten. Des te belangrijker is het om de lat voor jezelf wat lager te leggen. Probeer minder streng voor jezelf te zijn en streef niet naar perfecte. Onthoud: goed is ook goed genoeg!

Complimenteer jezelf zo nu en dan

Wil je niet te perfectionistisch zijn? Als je perfectionisme graag wilt loslaten, is het goed om jezelf zo nu en dan wat waardering te geven. Heb je een goed resultaat behaald? Wees hier dan vooral trots op en geef jezelf een schouderklopje. En dat betekent niet alleen als je het hoog haalbare resultaat hebt gehaald, want het hoeft niet altijd perfect te zijn. Als je jouw perfectionisme graag wilt loslaten, is het goed om ook tevreden te zijn met een iets minder goed resultaat.

Wees bewust van jouw perfectionisme

Perfectionisme kan voor jezelf een lange tijd onopgemerkt blijven. Je hebt misschien niet door hoeveel moeite je doet om iets perfect te doen. Daarom is het eerst belangrijk om hier bewust van te worden. Zodra je merkt dat je bij een bepaalde opdracht bijvoorbeeld neigt naar perfectionisme, probeer dit dan te stoppen. Bedenk weer even dat goed ook goed genoeg is en dat je niet oneindig door hoeft te gaan om het perfecte resultaat te halen.

Probeer het ook eens via de manier van iemand anders

Moet je vaak samenwerken? Grote kans dat jij het dan graag op jouw manier wilt doen. Misschien ben je bang dat de manier van iemand anders helemaal niet zo goed uitpakt dan je had gehoopt. Als perfectionist wil je graag dat alles perfect verloopt en dus op de manier hoe jij het doet. Als je jouw perfectionisme graag zou willen overwinnen, is het goed om hiermee te stoppen. Andermans manier kan ook prima zijn om een opdracht goed uit te voeren. Probeer de leiding dus eens in iemand anders handen te leggen. Het is tenslotte niet meteen fout als het op een andere manier gebeurt. Voer jouw gedeelte gewoon uit middels jouw eigen werkwijze, maar laat anderen ook hun werk doen. Goed is goed genoeg!

Perfectionistisch

Het kan vrij lastig zijn om zomaar van je perfectionisme af te komen. Merk je echter dat je het elke keer weer ontzettend veel tijd en moeite kost om alles perfect te willen doen? Dan is het echt een goed idee om jouw perfectionisme te minderen. Dit zal even tijd nodig hebben, want vooral in het begin is het lastig om dit los te laten. Deze tips kunnen je er wellicht mee op weg helpen om minder perfectionistisch te worden. Houd deze tips dus zeker in je achterhoofd, want deze kunnen goed van pas komen. Wees de komende tijd dus zeker niet te streng voor jezelf en wees blij met een goed resultaat. Niet alles hoeft tenslotte perfect.

Plaats een reactie

Sitemap