Wanneer je voor het eerst ‘exclusief’ huurt sta je er vaak pas bij stil hoeveel jouw energieverbruik eigenlijk kost. Een behoorlijke klap geld, maar gelukkig heb je hier zelf best wat invloed op en kun je deze kosten aardig drukken met behulp van de volgende tips.
Huur jij inclusief? Ook dan loont het om je hier alvast in te verdiepen en je gewoontes aan te passen. Wie weet moet je binnenkort wél zelf je daadwerkelijke energieverbruik betalen, en dat zal dan best wel even schrikken zijn. Daarnaast zal moedertje natuur je ook dankbaar zijn als je de volgende tips opvolgt.
1. Was ophangen in plaats van droger gebruiken
Iedereen wordt nou blij van fluffyzachte handdoeken en kleding die door de droger nauwelijks nog gestreken hoeven te worden. Maar bedenk wel dat wasdrogers echte energieslurpers kunnen zijn. En vergeet vooral niet dat drogen aan een simpel waslijntje of wasrek (praktisch) gratis is! Heb je de mogelijkheid om je was buiten te hangen? Dan is je wasgoed al helemaal snel droog!
En oja, even ter indicatie: een gemiddelde wasdroger kost je zo’n €18 tot €64 euro aan stroom per jaar (wanneer je deze circa 2,5 keer per week gebruikt).
2. Liever geen kokendwaterkraan
Goed, we kennen maar weinig studenten met een kokendwaterkraan, maar je weet maar nooit. Bovendien zullen er genoeg studenten zijn die hier wel van dromen in de toekomst. Toch hebben deze superhandige kokendwaterkranen een behoorlijk nadeel: een superhoog energieverbruik. Even ter vergelijking: een waterkoker kost je jaarlijks een tientje, terwijl een kokendwaterkraan ruim acht keer zo veel kost! In verbruik dan he, en dan hebben we het nog niet eens over de aanschafprijs…
3. Pas je verwarmingsverbruik aan
Een andere energie- én geldvreter: de centrale verwarming. Maar ook hier kun je je verbruik dusdanig aanpassen, zodat je rekening een stuk lager zal worden. Een aantal tips:
- Koud? Pak eerst een trui: We zijn vaak gewend meteen een slinger aan de radiator te geven zodra we het koud hebben. Maar het feit dat je het koud hebt kan natuurlijk ook iets zeggen over de kleding die je aan hebt. Daarom kun je beter eerst een warme trui en dikke sokken aan doen als je het koud hebt. Heb je het daarna nog steeds koud, dan draai je de verwarming wat hoger.
- Niet thuis? Verwarming laag: klinkt logisch, maar toch wordt dit nog wel eens vergeten. Het is ontzettend zonde van de energie om te stoken als er niemand thuis is. Daarom kun je deze maar het beste op 15 graden zetten zodra de laatste persoon de deur uitgaat, dus spreek dit goed af met je huisgenoten. Dit kun je overigens met de hand doen, maar je kunt ook een klokthermostaat of een slimme thermostaat gebruiken. Vooral die laatste is erg handig, want die kun je ook op afstand met je telefoon bedienen als je bijvoorbeeld vergeten bent de thermostaat laag te zetten! De klokthermostaat is eigenlijk alleen handig als je een heel vast ritme hebt, maar in een studentenhuis kun je daar eigenlijk nooit van op aan.
- Slapen? Verwarming laag: Ook als je slaapt is het onnodig om de verwarming aan te laten. Zelfs niet als je een enorme koukleum bent. Slapen in een warme slaapkamer is namelijk helemaal niet goed voor je nachtrust. Heb je het echt koud, dan kun je beter een extra dekentje of een warmere pyjama aan doen.
- Zet de verwarming eerder uit dan je gaat slapen: Zoals we al zeiden kun je de verwarming het beste laag (15 graden) zetten als je gaat slapen. Maar beter nog kun je dit al een uur van tevoren doen. Na het uitzetten blijft het namelijk zeker nog wel een uur warm in huis, maar zo bespaar je wel elke dag een uur aan stookkosten.
4. Kies energiezuinige verlichting
Tot slot kunnen lampen ook behoorlijke energievreters zijn, zeker wanneer je nog oude gloeilampen in huis hebt. Daarom kun je deze maar beter direct vervangen voor led lampen, want deze zijn zomaar tien keer zo goedkoop in verbruik. Heb je dimmers in huis? Geen probleem, er zijn ook gewoon dimbare led lampen te verkrijgen.