18 jaar? Sluit je eigen zorgverzekering af en bespaar geld

Word je 18? Dan veranderingen er veel dingen en krijg je er verantwoordelijkheden bij. Bijvoorbeeld als het gaat om je zorgverzekering. Tot je 18e ben je meeverzekerd bij een van je ouders, maar vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten en zelf premie gaan betalen.

Veel jongeren houden dezelfde zorgverzekering als de ouder waarbij ze meeverzekerd waren, maar dat is vaak erg onvoordelig. Jouw zorgwensen zijn meestal anders dan die van je ouder. Het gevolg is dat je tot wel honderden euro’s per jaar te veel betaalt!

Verschillende behoeftes

Volgens Independer bestaat de gemiddelde zorgverzekering van een 18-jarige uit een basisverzekering, een aanvullende verzekering met 9 behandelingen fysiotherapie en een tandartsverzekering van 250 euro. De ouder heeft vaak een pakket met ongeveer 18 behandelingen fysiotherapie, een uitgebreidere tandartsverzekering en ook nog een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Zo’n pakket is al snel enkele tientallen euro’s per maand duurder dan het pakket waar een jongere behoefte aan heeft. De exacte berekeningen vind je hier.

Vijftien bespaartips zorgverzekering

Het is dus verstandig om vanaf je 18de een eigen zorgverzekering af te sluiten en niet zomaar hetzelfde pakket te nemen als je ouders. Dat kan veel geld schelen. Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden om te besparen op je zorgverzekering:

  • Vraag zorgtoeslag aan. Veel jongeren vergeten dit of weten niet dat ze hier recht op hebben. Zorgtoeslag aanvragen kan bij de Belastingdienst.
  • Verhoog je eigen risico, mits je natuurlijk gezond bent en weinig zorg nodig hebt. Hierdoor kun je wel driehonderd euro per jaar korting krijgen op je zorgpremie.
  • Als je de mogelijkheid hebt, betaal dan de premie in een keer voor het hele jaar in plaats van twaalf keer per maand. Op deze manier beloont je zorgverzekeraar je met korting.

Meer bespaartips over besparen op je zorgverzekering vind je hier.

Plaats een reactie

Sitemap