10 voor- en nadelen van een tussenjaar

Veel scholieren die van de middelbare school komen nemen een tussenjaar. Een taalcursus in Brazilië, een reis door Azië of vrijwilligerswerk in Afrika zijn populaire bezigheden tijdens zo’n jaar. 

Maar helaas kost een tussenjaar veel geld. Sinds 2015 is de studiefinanciering omgezet in een leenstelsel. Om deze reden nemen er ieder jaar minder scholieren een tussenjaar voor ze beginnen met studeren. De kosten in de vorm van een studielening zijn namelijk veel hoger geworden dan vóór de afschaffing van de studiefinanciering. Ongeveer 5% van de jongeren neemt in 2018 een tussenjaar, terwijl 35% dit overweegt. Geld is de voornaamste reden om geen tussenjaar te nemen. Redenen om wel een tussenjaar te nemen zijn afwijzing voor een droomstudie, jezelf ontwikkelen of als je nog geen passende studie hebt gevonden.

5 voordelen van een tussenjaar

  1. Door te reizen of langere tijd in het buitenland te verblijven, doe je veel nieuwe culturen en ervaringen op. Als je dit hebt meemaakt, kun je zelf ook positiever naar de wereld kijken. Als je bijvoorbeeld voor je vertrek naar het buitenland totaal niet gemotiveerd bent om te studeren en je ziet in het buitenland dat studeren niet vanzelfsprekend is, hecht je bij terugkomst waarschijnlijk meer waarde aan een studie dan voorheen.
  2. In belangrijke functies in het bedrijfsleven kan een tussenjaar een belangrijk vermelding zijn op je CV. Grote bedrijven vinden dat je door een ‘gap year’ beter ontwikkelt bent en dat je meer kennis van de wereld hebt.
  3. Als je alleen of voor langere tijd in het buitenland verblijft, doe je veel internationale vriendschappen op. Super gezellig, goed voor je taalontwikkeling en je hebt na je reis altijd een smoes om nog meer te reizen.
  4. Je maakt tijdens een tussenjaar herinneringen voor het leven die erg waardevol kunnen zijn.
  5. Je kunt veel geld verdienen in een tussenjaar. Je kunt alvast sparen voor je studie, studentenkamer en studentenleven.

5 nadelen van een tussenjaar

  1. Als je een tussenjaar neemt, ben je waarschijnlijk een jaar niet met studeren bezig. Je onderbreekt daarmee je leerritme. Bij een nieuwe studie kan het lastig zijn om dit ritme weer op te pakken. Als je direct doorgaat met studeren, voorkom je een onderbreking.
  2. Als je een heel jaar niet werkt of leert, heb je een “gat” op je CV.
  3. Als je veel geld verdiend, raak je daar snel gewend aan. Als je daarna weer gaat studeren heb je minder tijd voor een bijbaan. Je moet je uitgavenpatroon hierop aanpassen.
  4. In een tussenjaar raakt je ook gewend aan je vrijheid. Als je gaat studeren, moet je weer allerlei dingen.
  5. Als je geen doel hebt in je tussenjaar, kan een jaar lang duren. Daarnaast is het zonde om een heel jaar niks te doen. Je kunt namelijk zoveel leuke en nuttige activiteiten uitproberen.

Wat kun je doen in een tussenjaar

Als je niet naar het buitenland wilt, is het slim om voor jezelf te beslissen wat je dan wél wilt. Een jaar lang thuis zitten en Netflix series kijken, is ook niet wat. Het lijkt een ideale situatie maar het brengt je waarschijnlijk geen stap verder. Voorbeelden van dingen die je kunt doen in Nederland zijn:

  • Een traineeship volgen via een bedrijf in de buurt;
  • Vrijwilligerswerk doen in het bejaardentehuis, voedselbank of dierenopvang;
  • Fulltime werken bij je huidige of nieuwe (bij)baan;
  • Een eigen bedrijf starten. Hier lees je er meer over;
  • Geld bijverdienen met apps;
  • Volg 1 of meerdere cursussen voor Excel, professioneel schrijven of programmeren;
  • Een eigen website beginnen.

Als je wel graag naar het buitenland wilt, kun je het volgende doen:

  • Ga voor langere tijd backpacken. De goedkoopste landen om dit te doen, vind je in Azië.
  • Je aanmelden als au pair. Hoe leuk is het om ergens gratis te wonen en, naast het zorgen voor de kinderen, ook nog genoeg vrije tijd te hebben?
  • Ga studeren in het buitenland. In de meeste gevallen kan dit voor een semester of heel jaar.
  • Ga werken in het buitenland. Een baantje in de horeca is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor je taalontwikkeling en sociale contacten. Let voor vertrek wel op de benodigde papieren.

Ben jij tijdens je tussenjaar in het buitenland verbleven? Laat ons in de reacties weten wat je daar gedaan hebt. Meer weten over het onderbreken van je studie? Bekijk dan deze website.

Plaats een reactie

Sitemap