Gratis studeren in Scandinavië

In Nederland wordt het onderwijs alsmaar duurder. Om deze reden kun je eens naar mogelijkheden voor studeren in het buitenland kijken. In Scandinavische landen bijvoorbeeld biedt de overheid iedereen gratis onderwijs! Wij vertellen je de voor- en nadelen van studeren in Scandinavië! 

Gratis onderwijs in het fundament van de samenleving in het hoge Noorden. Iedereen verdient een goede kans om zichzelf te ontwikkelen. Natuurlijk zijn wij het hier roerend mee eens! Wij Nederlanders kunnen namelijk ook gebruik maken van het gratis onderwijssysteem in de Scandinavische landen. Helaas geldt dit niet voor het prachtige Noorwegen. Dit land is namelijk niet aangesloten bij de EU. De andere Scandinavische landen Denemarken, Finland en Zweden wel.

Voordelen studeren in Scandinavië

Het grootste voordeel is natuurlijk dat gratis kunt studeren. Je hoeft dus geen € 2.083,- collegegeld te betalen. Studieboeken en andere studie gerelateerde producten moet je wel betalen. Dit geldt ook voor een klein bedrag aan administratiekosten. Gratis studeren geldt alleen voor alle publieke hogescholen en universiteiten. Particuliere instellingen vallen hier niet onder. Zoek dus vóór je je inschrijft even uit of het om een particuliere of publieke instelling gaat.

Inwoners van Scandinavië spreken over het algemeen erg goed Engels! Je zult dus weinig last van communicatieproblemen hebben. En wanneer je (nog) geen ster in de Engelse taal bent, zul je dat hier snel genoeg leren.

Het niveau voor de studies in Scandinavische landen is ongeveer gelijk aan dat van Nederland. Uit onderzoek blijkt dat je met een Scandinavisch diploma een goed en betrouwbaar papiertje in handen hebt. Dit wordt overal ter wereld erkent. Het onderwijssysteem in Scandinavië moedigt eigen initiatief om je te ontwikkelen en onafhankelijk denken zeker aan. Je krijgt veel vrijheid om je eigen vakkenpakket samen te stellen. Je kiest de vakken die je echt leuk vindt.

Iedere HBO en WO student in Nederland heeft recht op een gratis studentenreisproduct. Die kun je wanneer je in het buitenland  zit natuurlijk niet gebruiken. Om deze reden kunt hier een maandelijkse vergoeding voor aanvragen van 98,72 (in 2020). Je hebt recht op vijf jaar gratis reizen. Dat betekent ongeveer € 5.600,-. Altijd leuk meegenomen!

Nadelen gratis studeren in Scandinavië

Het levensonderhoud in bijvoorbeeld Stockholm, Bergen en Kopenhagen is een stuk duurder dan in Nederland en in de rest van Europa. Niet alleen huisvestiging en luxe producten zijn duurder maar ook levensmiddelen. Dit komt door de hoge accijnzen op de producten. Natuurlijk bepaal je helemaal zelf hoeveel geld je uit gaat geven. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Gratis studeren

De vliegtickets naar Finland, Zweden of Denemarken zijn meestal niet goedkoop. Hierdoor ga je waarschijnlijk minder snel  naar huis en er komen misschien minder mensen bij je op bezoek. Dit is een afweging die je moet nemen als je besluit om naar Scandinavië te gaan.

Nog een dingetje dat sommige studenten waarschijnlijk een nadeel vinden is dat master studies meestal twee jaar in plaats van één jaar duren. Wanneer je een studie in Nederland volgt, ben je dus één jaar eerder klaar dan wanneer je in Scandinavië studeert. Maar misschien is je diploma door de langere studie tijd juist nog wel meer waard ;). Wie zal het zeggen?

Lees ook: 50 bespaartips waardoor jij vandaag eindelijk veel geld overhoudt

Plaats een reactie

Sitemap