Freelancen als student, is het mogelijk?

Niet iedere student wil een bijbaantje in de kroeg, abonnees werven voor het goede doel of in een supermarkt vakkenvullen. Een deel van de Nederlandse studenten gebruiken hun studententijd om een eigen onderneming te starten.

Geen baas boven je, zelf je tijd indelen en flink geld verdienen! Klinkt geweldig niet? Maar is freelancen als student mogelijk?

Freelancen als student, hoe doe je dat?

Is het echt zo makkelijk als het lijkt? Je hebt een goed idee, een netwerk, je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en go for it! Helaas, er komt nog wel iets meer bij kijken. Zo dien je ieder kwartaal btw-aangifte te doen en ieder jaar jouw inkomstenbelasting door te geven. Maar ondanks de verplichte administratie en het betalen van inkomstenbelasting, kleven er zeker 4 grote voordelen aan freelancen als student.

1. Financiële situatie

Als student heb je (waarschijnlijk) nog geen hypotheek om af te lossen of een gezin om te onderhouden. Om deze redenen heb je dus veel financiële vrijheid. Toch kun je als startende ondernemer in het begin waarschijnlijk nog niet rondkomen van jouw inkomsten. Je doet er daarom verstandig aan om er nog een bijbaantje naast te hebben. Verdien je genoeg? Dan kun je besluiten om ontslag te nemen.

2. Professionele houding

Als freelancer heb je direct contact met opdrachtgevers. Je dient je als ondernemer professioneel op te stellen anders word je niet serieus genomen. Door met ervaren ondernemers te werken en te onderhandelen (dit zal in het begin nog wat onwennig zijn) leer je in korte tijd erg veel. Je hoeft als freelancer echt geen genoegen te nemen met een paar euro per uur. Ook al ben je nog bezig met een studie. Jouw opdrachtgever is op zoek naar iemand die een opdracht kan voltooien. Die opdracht kan hij of zij vaak niet zelf uitvoeren. Je mag best een beetje gebruik maken van dit ‘gegeven’. Als freelancer kun je minimaal 15 euro per uur vragen.

3. Maak van je hobby je werk

Ben je goed in het schrijven of vertalen van teksten, kun je professionele websites bouwen of posters designen? Ben je ondernemend aanlegt? Waarom zou je dan niet van je hobby je werk maken? Wanneer je onderneming voortkomt uit passie of interesse heeft het zeker een grotere kans van slagen dan wanneer je naar ‘een gat in de markt’ zoekt.

4. Je wordt zelfstandig

Als je als student nog niet zelfstandig was, dan word je het als freelancer wel. Om brood op de plank te krijgen, moet je continue bezig zijn met jouw onderneming. Je deelt zelf je werktijden in, moet zelf achter opdrachten en betalingen aan, schrijft zelf facturen uit en doet aangiftes bij de Belastingdienst. In het begin is het waarschijnlijk nog even zoeken maar na een tijdje zul je hier al snel handigheid in krijgen. Het hebben van een onderneming staat overigens goed op je CV. Jouw toekomstige werkgever ziet dat jij verantwoordelijkheden neemt en ambitieus bent.

freelancen als student

Hoe beginnen met freelancen?

De meeste studenten starten een eigen bedrijfje in het 3e of 4e jaar van hun studie. In de schoolbanken hebben ze vaak al een voorzetje gekregen zoals een creatief concept bedenken of een ondernemersproject opzetten. Misschien ben je na afloop van een project wel zo enthousiast dat je het wilt doorzetten. Maar hoe begin je?

  1. Allereerst dien je goed nadenken over de producten of diensten die je aan gaat bieden. Je kunt niet ‘zo maar iets doen’ of ‘vanalles en nog wat’. Kies een aantal kernactiviteiten samen en focus je hier op.
  2. Stel vervolgens een eenvoudig bedrijfsplan op en bedenk bijpassende doelen voor het komende  jaar of half jaar.
  3. Nu is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kan gewoon via de website van de KvK. De kosten voor de inschrijving zijn eenmalig 50 euro.

In de eerste maanden (of jaren) zul je waarschijnlijk veel (onbetaalde) uren bezig zijn met je bedrijf. Wees niet bang of teleurgesteld, want dit betaalt zich op den duur wel uit. Het is belangrijk dat je het niet alleen voor het geld doet. Die insteek gaat je waarschijnlijk niet ver brengen. Je moet het zelf echt leuk vinden om te doen! Daarnaast heb je een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig!

Wees altijd realistisch. Soms vraagt een onderneming om een forse investering zoals dure softwareprogramma’s om jouw diensten uit te voeren. Weeg regelmatig de voor- en tegens tegen elkaar af en houdt in de gaten dat je niet structureel verlies gaat draaien.

Dingen waar je aan moet denken als freelancer

  • Zoek uit of je bepaalde verzekeringen nodig hebt. Misschien gebruik je een dure laptop of andere apparatuur die graag maandelijks verzekerd.
  • Houd geldzaken van je bedrijf gescheiden van je privé vermogen. Op deze manier heb je een beter overzicht van je inkomsten en uitgaven. Wellicht kun je een extra rekening openen bij je huidige bank of op zoek gaan naar een rekening speciaal voor kleine ondernemers.
  • Freelancen als student kun je het beste doen door je maandelijkse inkomsten te spreiden. Probeer verschillende opdrachtgevers aan te trekken en niet afhankelijk te zijn van maar één opdrachtgever.
  • Een opdrachtgever betaalt in de meestal gevallen niet direct een factuur. Houd er altijd rekening mee dat dit 2 tot 4 weken kan duren.

Lees ook: Online geld verdienen met Fiverr en online bijverdienen met jouw affiliate website 

Plaats een reactie

Sitemap