Besparen op vaste lasten

Hoe meer zelfstandigheid, hoe meer vaste lasten je voor je rekening krijgt. Woon je als student bij je ouders, dan bespaar je waarschijnlijk flink op de uitgaven. Als je op kamers zit, is dat een heel ander verhaal. Vaste lasten als kosten voor boodschappen, huur, internet, energie en verzekeringen komen er namelijk bij. Grote kans dat je die bij je ouders niet hoefde te betalen. Hoe kun je besparen op vaste lasten zodat je wat geld overhoudt om te sparen… óf uit te geven aan andere belangrijke zaken? Je leest het hier.

Huur: controleer of je te veel betaalt

Als uitwonende student is de huur een – voor de meesten – hoog maandelijks te betalen bedrag. Een enkeling heeft het geluk voor een prikkie te huren, zoals wanneer je antikraak zit bijvoorbeeld. Doorgaans betalen studenten flinke bedragen voor hun kamer. Je moet er wat voor over hebben om het studentenleven te leiden… Vooral in de hoofdstad, waar de huur écht heel hoog ligt. Voor een kamertje van een paar vierkante meter betaal je vaak rond de 600 euro. Terwijl de prijzen in Enschede bijvoorbeeld veel lager liggen. Wat de huurprijs is, hangt vaak af van de oppervlakte van de kamer, het aantal huisgenoten, de gemeente waar je huurt en of je inclusief bepaalde vaste lasten huurt, zoals internet, tv en energie. Wil je weten of de verhuurder jou een veel te hoog bedrag aan huur vraagt? Dan kun je dit checken bij de Landelijke Studentenvakbond, ook wel LSVb genoemd. Controleer ook of je huurtoeslag kunt krijgen, dat kan ook schelen in de kosten. Je moet hiervoor wel aan een aantal eisen voldoen.

Boodschappen

Er zijn meerdere manieren om op boodschappen te besparen. Zo kun je ervoor kiezen om niet iedere dag maar een of twee keer per week boodschappen te doen. Het voordeel daarvan is dat je minder vaak impulsaankopen doet, waardoor je minder uitgeeft. Ook gebruik je ingrediënten sneller voor meerdere gerechten, waardoor je minder nodig hebt en vooral minder overhoudt. Kies er voor om met je huisgenoten te eten; kook je voor meer mensen, dan liggen de kosten per maaltijd per persoon vaak wat lager. Daarbij is het nog gezellig ook én kun je de kooktaak verdelen en hoef je dus niet altijd achter het fornuis te gaan staan. Ook de supermarkt waar je boodschappen doet heeft invloed op je uitgaven. Kies je voor de Lidl of Aldi in plaats van de Albert Heijn, dan scheelt dat heel veel euro’s. En let op de aanbiedingen die er zijn, maar controleer wel of de aanbieding van een merk niet alsnog duurder is dan een goedkopere variant van een ‘merkloos’ product. Laat jij vaak eten bezorgen? Ook dit kan voordeliger.

Internetabonnement kiezen en delen

Betaal jij je huur inclusief internet of moet je zelf een abonnement afsluiten? Let er in het laatste geval op dat je kiest wat je (samen met je huisgenoten) wilt gebruiken. Kijken jullie, of jij, eigenlijk altijd alleen maar series en films via Netflix, en gebruik je de tv-zenders eigenlijk niet? Dan is het verstandig om een abonnement voor alleen internet af te sluiten. Let ook op het aantal Mb/s dat je met de woning nodig hebt; hoe meer, hoe duurder het abonnement. Maar je hebt natuurlijk wel goed internet nodig voor je studie – en de ontspanning – dus bespaar niet op de hoeveelheid Mb/s die je nodig denkt te hebben. Deel de kosten met het huis. Is de huurbaas verantwoordelijk voor het abonnement? Controleer dan of je samen kunt kijken naar een ander, passender pakket en pas het huurbedrag hierop aan.

Vrijetijdsuitgaven

Uiteraard zijn er dingen die je wílt doen, maar niet per se verplicht bent te doen. Al lijkt het er soms wel op met al vele sociale ‘verplichtingen’. Hou er rekening mee dat er voor veel uitstapjes studentenkorting wordt gegeven als je je studentenpas bij je hebt – neem deze daarom altijd mee. Het zal je verbazen waar je korting op kunt krijgen. Niet alleen bij restaurants, cafés en musea kun je korting bedingen. Ook bij het huren van een auto, rijlessen, de kapper en sportscholen krijg je soms studentenkorting. Let hierop, want dat kan je best veel geld schelen waarschijnlijk.

Verzekeringen afsluiten

Het saaiere en soms lastigere deel van het op jezelf wonen en volwassen zijn: de verplichte (en niet-verplichte) verzekeringen regelen. Naast dat je een eigen zorgverzekering nodig hebt als je 18 bent geworden, moet – of eigenlijk kun, want deze verzekering is niet verplicht – je ervoor zorgen dat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Die is handig voor als je bij iemand schade veroorzaakt. Dat kan je heel veel geld schelen. Daarnaast is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten voor de spullen die je in je woning hebt staan. Je hebt waarschijnlijk best nog wat dure spullen in je kamer; denk aan laptop, smartphone, tablet, tv en/of games. Gebeurt hier iets mee door brand, water, storm, inbraak diefstal of vandalisme? Dan dekt de inboedelverzekeraar de schade. Kies je voor een allriskverzekering, dan wordt ook schade door onvoorziene gebeurtenissen vergoed. Het kan zo zijn dat de verhuurder heeft afgesloten, dus controleer dit voordat je er zelf een wilt afsluiten. Ook kan het zo zijn dat de bewoners de verzekering hebben geregeld, maar het kan ook zo zijn dat ieder z’n eigen adresje (kamer) moet verzekeren. En let op: soms kun je als student geen inboedelverzekering afsluiten in een studentenhuis, omdat je geen slot op je kamer hebt. Welke verzekering je ook nodig hebt, vaak zijn er vergelijkingssites waarop je de voordeligste én best aansluitende kunt vinden.

Energie

Net als bij verzekeringen, zijn er sites waar je energiecontracten kunt vergelijken. Hiermee kun je echt heel veel besparen op je uitgaven. Dit is natuurlijk alleen het geval als de huur exclusief energie is. Regelt de verhuurder het energiecontract, dan kun je wel vragen of jullie samen kunnen kijken naar een voordeliger contract. Waardoor jij, en je medehuurders, misschien wel wat minder kunnen betalen aan huur. Zijn jullie zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van energie, dan kun je dus eenvoudig een voordelig contract kiezen. Let daarbij áltijd op het energieverbruik in huis. Want ook daarmee kun je ervoor zorgen dat de energiekosten flink omlaaggaan. Met name in de winter kun je ervoor zorgen dat de kosten dalen, omdat je dan kunt letten op de gaskosten. Het is namelijk vooral de kachel die zorgt voor een hogere rekening. Let je een beetje op de temperatuur en in welke ruimte je de kachel aanzet en of de warmte in de te verwarmen ruimtes blijft (door deuren te sluiten)? Dan kan dit honderden euro’s schelen.

Deze blogpost is gepubliceerd in samenwerking met een externe partij

Plaats een reactie

Sitemap